Učinkovita Mješovita Kultura u Vrtlarstvu

Mješovita kultura postaje sve popularnija u vrtlarstvu jer omogućava bolje iskorištavanje prostora, posebice u manjim vrtovima. U mješovitoj kulturi, biljke rastu blizu jedna drugoj, čime njihovo lišće sjeni tlo i štiti vlažnost od isparavanja. Važno je organizirati gredicu tako da biljke međusobno ne ugrožavaju svojim listovima i plodovima te da ostane dovoljno prostora za svjetlost i zrak.

Kombiniranje Biljaka u Mješovitoj Kulturi

Ključno je odabrati biljke koje ne crpe iste hranjive tvari iz tla i nisu podložne istim bolestima. Primjerice, lisnato povrće odlično se nadopunjuje s korjenastim povrćem. Rajčice su dobar primjer, gdje kupusnjače dobro iskorištavaju prostor ispod rajčica i postaju otpornije jer rajčice luče tvari koje odbijaju štetnike kupusa.

Luk i Njegovi “Najbolji Prijatelji” u Vrtu

  • Cikla se odlično slaže s lukom jer odbija neke kukce i korove.
  • Luk i mrkva su izvrsni susjedi jer luk odbija mrkvinu muhu, a mrkva lukovu muhu.
  • Kamilica posijana pokraj luka poboljšava njegovu aromu.
  • Luk je također dobar susjed rajčicama, zelenoj salati, češnjaku, korabici, mrkvi, kukuruzu, grašku, rotkvicama, suncokretu, češnjaku, cikli, celeru i kimu.

Kombiniranje Krastavaca s Drugim Biljkama

Krastavci dobro rastu uz luk, češnjak, salatu u glavicama, kopar, niski grah, ciklu, anis, visoki grah, celer, kupusnjače, komorač, korijander i kim. Međutim, loši susjedi za krastavce su krumpir, rajčica, radič i rotkva.

Ove kombinacije biljaka u mješovitoj kulturi ne samo da poboljšavaju ukus i aromu usjeva, već i štite od štetočina i bolesti, čime se može značajno povećati urod. Implementacija ovih metoda može dovesti do zdravijeg i obilnijeg vrta.

Oglasi - Advertisement