Posjedovanje kvalitetne mašine za pranje veša i odgovarajućeg deterdženta omogućava vam efikasno uklanjanje prljavštine i u hladnoj vodi, slično kao u toploj. Ipak, stvari poput posteljine i peškira treba prati i dezinficirati na 90 stepeni, dok se ostali veš može prati na nižim temperaturama.

Pretjerana upotreba deterdženta ili omekšivača može dovesti do začepljenja dozatora za deterdžent i stvaranja neprijatnog mirisa. Također, previše omekšivača može otežati čišćenje odjeće. Važno je koristiti mjernu čašu i pratiti upute na pakovanju deterdženta.

Za posebno zaprljane predmete, preporučuje se upotreba odgovarajućeg programa pranja ili pokretanje dva ciklusa pranja. Vrsta omekšivača nije presudna, ali treba imati na umu da, iako omekšivač čini tkanine mekšima i olakšava peglanje, može smanjiti sposobnost upijanja tkanine. Zbog toga se ne preporučuje njegova upotreba za pranje peškira, sportske odjeće ili bilo kojeg drugog predmeta od mikrovlakana ili spandeksa.

Nepravilno sušenje odjeće može imati jednako štetne efekte kao i nepravilno pranje. Prekomjerna upotreba automatskog sušenja može dovesti do bržeg trošenja i izblijedjivanja vaših predmeta. Sušenje nije preporučljivo za suhe i osjetljive tkanine. Također, izbjegavajte vješanje trikotaže i vunenih predmeta na konop za veš jer mogu izgubiti oblik. Umjesto toga, položite ih na ravnu površinu prekrivenu ručnikom.

Protresanje odjevnog predmeta prije vješanja može pomoći u sprečavanju gužvanja. S vremenom, prljavština, ostaci deterdženta i druge nečistoće koje se nakupljaju u vašoj mašini za pranje veša mogu uzrokovati neugodne mirise i bijele mrlje na odjeći. Ovo možete spriječiti na sljedeći način:

    • Odma ispraznite mašinu nakon svakog pranja.
    • Uklonite preostale ostatke deterdženta sa gume na vratima mašine.
    • Redovito čistite fioku za deterdžent.
    • Jednom mjesečno pokrenite mašinu bez veša, koristeći dezinfekcijski deterdžent i sirće, kako biste osigurali njenu čistoću i efikasnost.
Oglasi - Advertisement