„Odgovor na izazov podijeljenog svijeta leži u većoj saradnji između Mađara. Naš odgovor na podjelu je jedinstvo.“ Mađarski premijer Viktor Orban održao je danas Stalnu konferenciju Mađarske u Budimpešti, prenosi MTI.

Suština mađarske strategije za mađarsku zajednicu u inostranstvu u narednim godinama treba da bude jačanje saradnje među Mađarima: „Dok se svet oko nas raspada i raspada“, rekao je on, dodajući da se i Evropska unija „raspada“ i “još nisu u stanju da provedu svoje odluke.” Orban je rekao da će Mađarska ove godine moći održavati programe i institucije uspostavljene za podršku Mađarima u inostranstvu, ali da ih neće moći proširiti.

On je rekao da se očekuje da će zemlja početi rasti 2024. i da će ponovo biti na raspolaganju resursi za širenje. Orban je rekao: “Posljednje povećanje minimalne plaće pokazuje da se mađarska ekonomija oporavlja i da smo je uspješno izveli iz recesije.” Mađarski premijer je dodao da bi to pružilo prilike Mađarima u inostranstvu da nastave sa razvojnim planovima.

Što se imigracije tiče, Orban je rekao da ko može, a ko ne može da živi u Mađarskoj i pod kojim uslovima zavisi u potpunosti od Mađara.

„Dok su zapadnoevropski lideri vjerovali da muslimanski imigranti mogu biti jednako sekularni kao i tradicionalne evropske kršćanske zajednice, muslimani nisu željeli sekularizaciju i osjećali su se kao kod kuće s drugačijom životnom filozofijom koju su smatrali superiornijom od sekularnih Evropljana. Ili šansa za istinsku integraciju u društvo je stoga “izuzetno vitka”, napomenuo je Ban.

On je rekao da Mađarska treba da pooštri imigraciona pravila jer je zakon iz 2007. prethodio “imigracionom bumu”.

“Mora se uspostaviti transparentan i provediv sistem, inače će nas Zapad pomesti. Iako novi imigracioni paket EU ima razumne tendencije, on je i dalje neprihvatljiv jer se i dalje oslanja na preraspodjelu imigranata. Ako države članice ne učine To će morati da plate cenu. „Odbijanjem da prihvati migrante, Mađarska će morati da izgradi kampove za hiljade ljudi. Orban je napomenuo da očekuje da će se veliki sukobi oko migranata pojaviti u narednih šest meseci“, rekao je.

Oglasi - Advertisement