Kao odgovor na snažne potrese u prefekturi Ishikawa, japanska vlada i Komisija za atomsku energiju surađivale su kako bi uspostavile centralizirani stožer s ciljem sprječavanja nesreća u nuklearnim elektranama.

Prema NHK-u, nuklearna elektrana Šika trenutno je pod lupom dok vlasti prikupljaju podatke o njezinom statusu. Za sada su deaktivirane i prva i druga reaktorska jedinica, a krizni centar pojačava nadzor na točkama radijacije.

Trenutačno nema izvješća o bilo kakvim hitnim slučajevima u nuklearnim elektranama Kashiwazaki-Kariva, Takahama, Oi i Mihama koje se nalaze u prefekturi Fukui. Mediji su ranije objavili da je tsunami detektiran u neposrednoj blizini najveće nuklearne elektrane na svijetu Kashiwazaki-Kariva, a zabilježena visina vala iznosila je nešto manje od pola metra.
Prema izvješćima lokalnih medija, veliki požar izbio je u gradu Wajima, koji se nalazi u japanskoj prefekturi Ishikawa, nakon niza snažnih potresa.

Prema Kyodu, više vatrogasnih brigada trenutno se suočava s izazovima u svojim naporima da kontroliraju tekući požar.

Tijekom poslijepodnevnih sati u ponedjeljak niz snažnih potresa dogodio se u zapadnoj regiji Japana. Početni potresi, jačine 5,7 stupnjeva po Richteru, dogodili su se u 16.06 sati. lokalno vrijeme. Nedugo zatim, u 16.10 sati, dogodio se drugi i najjači potres, magnitude 7,6 stupnjeva. Samo osam minuta kasnije zabilježen je i treći potres, magnitude 6,1.

Ubrzo nakon početnih snažnih potresa, dogodio se niz novih potresa u prefekturi Ishikawa u rasponu manjem od sat vremena.
Dva potresa, magnitude 4,9 i 5,2, dokumentirana su u 17.02 sati. i 17.07 sati. odnosno.

Od sjevernog otoka Hokkaido do južnog Kyushua izdana je opasnost od tsunamija za cijelu zapadnu obalu Japana, dok je konkretno u prefekturi Ishikawa proglašena velika opasnost od tsunamija.

Prema podacima Japanske meteorološke agencije, u prefekturama Ishikawa i Niigata na zapadnoj obali Japana u razmaku od dva sata zabilježeno je ukupno 29 potresa.

Oglasi - Advertisement