Kako je potvrda sudjelovanja Izraela na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije izazvala pozive na bojkot, sve veći broj peticija sada poziva na njihovo isključenje na temelju navodnih ratnih zločina u Gazi. Europska radiodifuzna unija (EBU) također se oglasila u vezi s ovim pitanjem.

U ujedinjenom frontu, umjetnici iz Finske i Islanda, zajedno s prosvjednicima u Norveškoj, zahtijevaju isključenje Izraela s nadolazećeg Eurosonga. Ovi glasovi slažu se s propalestinskim umjetnicima i aktivistima koji se oštro protive uključenosti zemlje u izdanje 2024. koje će se održati u Malmou, Švedska, ovog svibnja.

Od službene objave 5. prosinca 2023., kojom je potvrđeno sudjelovanje 36 zemalja, uključujući Izrael, na Euroviziji 2024., sve je više glasova koji zagovaraju bojkot natjecanja.

Axel Ehnstrom, finski umjetnik koji je predstavljao Finsku na Euroviziji 2011., izrazio je mišljenje da bi, ako Izrael ne bude diskvalificiran s natjecanja, Finska radiodifuzna kuća (Yle) trebala zauzeti stav bojkotiranjem događaja i odbijanjem slanja Finske.

Osim što su Yle optužili za dvostruke standarde, autori peticije istaknuli su da je ta televizijska kuća među prvima pozvala na zabranu sudjelovanja Rusije u Euroviziji nakon njihove invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Europska radiodifuzna unija (EBU), zadužena za koordinaciju natjecanja, istaknula je da je Eurovizija politički neutralan događaj i potvrdila da Izrael ispunjava sve potrebne uvjete za sudjelovanje.

Kako se navodi u priopćenju, Eurosong je natjecanje koje uključuje organizacije javnog servisa iz Europe i Bliskog istoka koje su članice Europske radiodifuzne unije (EBU). Važno je napomenuti da je ovo natjecanje posebno za televizijske kuće, a ne za vlade. U najavi je također istaknuta činjenica da izraelski emiteri aktivno sudjeluju u ovom natjecanju već 50 godina.

Osim toga, EBU je izrazio želju da održi reputaciju natjecanja kao nepolitičke prilike koja okuplja globalnu publiku kroz snagu glazbe.

Nedostatak dosljednosti EBU-a očit je u njihovom suprotnom pristupu ratu između Ukrajine i Rusije, što je pokazano njihovom odlukom u veljači 2022. da ukloni Rusiju iz natjecanja.

Tijekom tog vremena izrazili su zabrinutost da bi uključivanje ruske prijave u ovogodišnje natjecanje ocrnilo ugled natjecanja, s obzirom na krizu bez presedana u Ukrajini.

U svibnju te godine na snagu je stupila suspenzija ruskih članova EBU-a, što je rezultiralo gubitkom prava emitiranja zemlje i diskvalifikacijom s budućih natjecanja za pjesmu Eurovizije na neodređeno vrijeme.

Oglasi - Advertisement