Posljednje desetljeće živi u Sremskim Karlovcima, Novosađanka Nataša Riter ima 54 godine i zaposlena je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Dok se ovi detalji mogu činiti običnim i neupadljivim, njezina osobna pripovijest ostaje jedinstveno različita.

U 42. godini života postala je majka dvanaestogodišnje djevojčice, što ju izdvaja kao roditelja.

Dijeleći svoju izvanrednu priču, nastojala je potaknuti inspiraciju ne samo u ženama nego iu obiteljima koje su, unatoč nevoljkosti, odustale od ideje da ikada dožive roditeljstvo.

Putevi mog bivšeg supruga i mene su se ukrstili u tinejdžerskim godinama i od tog trenutka bili smo opčinjeni ljubavlju koja nas je izjedala. Naša su srca bila ispunjena mladenačkim entuzijazmom i velikim težnjama za zajedničkom budućnošću. Ova duboka veza trajala je otprilike dva desetljeća. Kao i svaka zaljubljena mlada žena, čeznula sam da iskusim radosti majčinstva i željno sam iščekivala dolazak našeg djeteta. U mislima sam zamišljala prekrasnu kćer po imenu Diane, inspirirana mojim divljenjem prema princezi Diani. Nije me očarao njezin kraljevski status, nego njezina iskrena dobrota, ljudskost i blistav osmijeh. Ipak, kako je vrijeme prolazilo, mjeseci su se pretvarali u godine, a moji su snovi ostali neispunjeni. Tu počinje Natašina priča.

Sa svakom godinom koja je prolazila, suočavala se sa sve većim izazovima kako se približavala četrdesetima. Radosne vijesti o tome da su njezini prijatelji osnovali obitelji samo su pojačale njezine vlastite osjećaje tuge i očaja.

Prije nego što sam napunio 40 godina, moj je život bio obilježen dubokim osjećajem praznine i tihe patnje. Teško je riječima opisati emotivne i psihičke udarce koje sam pretrpjela u svojoj čežnji za djetetom. Držao sam se nade, očajnički se nadajući pozitivnom ishodu, samo da bi me uvijek iznova susreo razočaranje. Dok sam se iskreno radovala sreći svojih prijatelja koji su bili blagoslovljeni djecom, svaka objava trudnoće osjećala se kao bolan podsjetnik na vlastitu nemogućnost začeća. Unutarnje sam se uhvatio ukoštac sa žestokom mentalnom bitkom. Nakon nekoliko godina bezuspješnih pokušaja, suprug i ja odlučili smo potražiti liječničku pomoć. No, liječnička dijagnoza zadala nam je novi udarac – dobili smo informaciju da nam djeca neće biti moguća. U tom trenutku nismo imali drugog izbora nego prihvatiti ovu stvarnost i naučiti živjeti s njom. Nataša je za Blic ispričala da je nedugo nakon toga izrazila želju da usvoji dijete. Nažalost, njezin tadašnji suprug nije bio spreman na taj korak. Bez obzira na to, kako je vrijeme prolazilo, njihova se veza raspadala i na kraju završila.

Nakon dugotrajne samoće i neuspješnih ljubavnih pokušaja, bio sam uvjeren da su moji snovi uništeni i da je svaka nada izgubljena. Pomirila sam se s idejom da ću krenuti u novo poglavlje života, oslobođena uobičajenih očekivanja da imam supružnika ili djecu. Postupno sam se počeo vraćati u ravnotežu i liječiti rane nanesene mom srcu. Međutim, ideja o posvajanju djeteta ponovno se pojavila u mojim mislima. Tijekom tog razdoblja mučila su me pitanja: kako, gdje i koliko ću morati čekati? Mogu li samostalno upravljati postupkom usvajanja? Tijekom tog introspektivnog putovanja slučajno sam naletio na Almašku crkvu. Prinuđen neobjašnjivom silom, ušao sam i našao utjehu pored ikone Svete Petke. S nepokolebljivom odanošću preklinjala sam ga da usliši moje molitve i podari mi dijete posvojenjem. Kako sam već u četrdesetima, šanse da zatrudnim prirodnim putem gotovo da i ne postoje. Vrijeme i priroda rade protiv mene. Ovakve osjećaje iznijela je Nataša koja je podijelila svoju priču.
Načini gospode su neobični, kao što starija generacija često primjećuje. U krugovima koje sam često posjećivao susreo sam svog sadašnjeg supružnika. Njegovo iskazivanje empatije, zajedno s njegovom nepokolebljivom odlučnošću i nepokolebljivom predanošću, ponukali su me da mu dam priliku. Ostala sam u nadi da ću, čak i ako mi bude uskraćena radost majčinstva, barem doživjeti naklonost partnera.

U dobi od 42 godine osjetila sam kašnjenje menstrualnog ciklusa i žgaravicu. U početku sam te simptome odbacila kao ostatke prošlih želučanih problema i početne faze menopauze. Međutim, odlučila sam posjetiti liječnika da se pregledam i izrazim svoju zabrinutost. Očekivano, liječnica je pokrenula cijeli proces, uključujući razne pretrage i konzultacije s ginekologom. Nataša je s nestrpljenjem ispričala kako joj je ovo najzanimljiviji i najneobičniji trenutak u životu.

Nakon posjeta ginekologu, odmah mi je savjetovano da preventivno odem na ultrazvuk da budem siguran da je sve u redu. Liječnik pregledava i priopćava kolegi prisutnost mioma na prednjoj stijenci maternice, zajedno s cistom na desnom jajniku. Istog trena shvaćam da su ti problemi izvor mojih nevolja. Dok liječnik nastavlja govoriti, on neočekivano izjavljuje: “Sve ostalo izgleda u redu, a također imate prekrasno, pozamašno dijete ovdje!” Zatečen sam njegovim riječima i dovodim u pitanje njihovu izvjesnost. Kao odgovor, on aktivira ultrazvučni aparat, podešava monitor i otkriva zadivljujući prizor popraćen zvukom snažnog otkucaja srca moje bebe, uvjeravajući me u njegovu prisutnost. Nataša radosno prepričava ovo iskustvo.
Prva briga koja mi je pala na pamet bila je hoće li miom ili cista imati ikakav utjecaj na moju trudnoću, točnije na fetus. Međutim, liječnik me uvjeravao da neće biti smetnji jer se beba nalazi na suprotnom kraju maternice. Potom se raspitala o mojoj odluci da zadržim bebu, ali ta mi pomisao nije ni pala na pamet jer sam bila usredotočena samo na radosnu vijest. Izlazeći iz liječničke ordinacije, bila sam izvan sebe od sreće i nevjerice da to može biti tako jednostavno, pogotovo nakon godina teškoća. Željela sam vikati s krovova, da cijeli grad sazna za svoju neizmjernu radost.

Nataša je podijelila reakcije okoline kada su saznali za njenu trudnoću.

S velikim iščekivanjem jedva sam želio proširiti vijest o svojoj novoj situaciji u cijelom gradu, uključujući moje kolege, prijatelje i ženu. Međutim, nisam bila sigurna kako će moj sadašnji suprug reagirati, s obzirom na to da se još uvijek oporavlja od razvoda i da ima dvoje vlastite djece. Ipak, bila sam odlučna u odluci da imam dijete, bez obzira na njegov odgovor. To je bila moja životna želja i bila sam odlučna ispuniti svoju ulogu majke, sa ili bez njegove podrške. Riječi ne mogu opisati ogromnu radost i ljubav koju osjećam prema ovom malom biću, i ovo iskustvo ne bih mijenjala ni za što na svijetu.
Tijekom tog trenutka, sjećam se da sam svom supružniku rekla da bih razumjela da on ne želi krenuti na put roditeljstva, uvjeravajući ga da ima slobodu otići bez ikakvog osjećaja obveze. Srećom, sve se odvijalo skladno. On je tu vijest primio s radosnim izrazom lica, baš kao i ja. Nadalje, moja majka, brat i prijatelji prihvatili su nove okolnosti s najvećom pozitivnošću, stojeći uz mene i slaveći moje oduševljenje zajedno sa mnom, potvrđuje ona.

Budući da je trudnoća u četrdesetima povezana s određenim rizicima, Nataša je otvoreno pričala o izazovima i nedoumicama koje je imala tijekom trudnoće.

Dopustite mi da počnem izražavanjem svoje istinske zabrinutosti oko uspješnog iznošenja ove trudnoće i osiguravanja da će sve biti u redu. Imao sam nepokolebljivo povjerenje u ishod. Što se tiče pritužbi, mogu iskreno reći da ih nisam imao. Nisam čak ni pokazala tipične zahtjeve povezane s trudnoćom. Umjesto toga, prihvatila sam to iskustvo, upuštajući se u razgovore sa svojim nerođenim djetetom i željno iščekujući dan kada ćemo se konačno sresti. Tijekom ekspertnog ultrazvuka sve je bilo u redu, osim otkrića Downovog sindroma. Gospođa Riter rado se prisjeća svog nepokolebljivog uvjerenja da će roditi zdravu djevojčicu, unatoč ovom manjem problemu koji se dogodio u osmom mjesecu njezine trudnoće.

U osmom mjesecu trudnoće javio mi se višak amnionske tekućine zbog gestacijskog dijabetesa. Međutim, to mi nije ulijevalo nikakav strah. Jedina neugodnost bila je što sam morala biti primljena u Kliniku za ginekologiju i porodništvo – Bežanija, gdje sam ostala tri tjedna do porođaja. Nakon tog razdoblja, liječnici su utvrdili da je potrebno ranije poroditi, prema bebinim zahtjevima. Zbog toga sam bila podvrgnuta carskom rezu. Srećom, sve je prošlo glatko. Na svijet sam poželjela prekrasnu, zdravu djevojčicu, čime sam ispunila svoj dugo očekivani san. S ljubavlju je nazivam svojom Lady Di – svojom vlastitom Dianom!
Pronašao sam zadovoljstvo u svakom aspektu svog iskustva, ne nailazeći na izazove na putu. Unatoč uvriježenom mišljenju da se starije porodilje suočavaju s težim oporavkom, osobno sam se brzo oporavila, vođena željom da što više vremena provedem s bebom. Nikada nisam gajio nikakve strahove o svojim sposobnostima ili kako se snalaziti u ovom novom poglavlju; zajedno smo stvorili svoj mali svijet. Naša veza donosi nam neizmjernu radost i duboko razumijevanje jedno drugoga.

Nataša se u svojoj raspravi osvrnula na prednosti i nedostatke majčinstva tijekom 1940-ih, dajući uvid u temu.

Iz moje perspektive nema nesavršenosti. Ono što je uistinu važno jest da ovoj ulozi pristupite s istinskom spremnošću i entuzijazmom. Godine u ovom kontekstu nisu bitne. Osobno sam se osjećao kao da imam 30 godina. Međutim, s godinama dolazi do dubljeg razumijevanja onoga što je uistinu važno u životu i svesrdne odanosti svom djetetu u svakom pogledu iu svakom trenutku. Ne impliciram da mlađe majke doživljavaju bilo kakav strah, ali nakon što ste toliko godina proživjeli uspone i padove života, naučite cijeniti svaki dragocjeni trenutak sa svojom bebom. Više ne paničarite kada se vaše dijete razboli, ozlijedi ili plače. Isti princip vrijedi i za roditeljstvo. Postavljate jasne granice i granice. Stoga je bitno da na prvom mjestu budete vlastita fizička i psihička dobrobit jer ćete se brinuti za svoje dijete dugi niz godina.

Natašina poruka drugim ženama je utjeha i ohrabrenje, podsjeća ih da nisu same i poziva ih da ustraju.
Sve žene koje razumiju kušnje i nade koje dolaze sa željom da postanu majke, želim vas uvjeriti da niste same. Postoji bezbroj žena koje se suočavaju s istim izazovima. Želim uputiti riječi ohrabrenja onima koji se nađu u sličnoj situaciji kao ja. Nikad ne gubi nadu, jer život ima svoje razloge. Bez obzira na to imate li svoje prvo ili drugo dijete u kasnijoj fazi života, nemojte se bojati. Zagrlite ih, utješite ih i dopustite im da spavaju kad god im je potrebno. To ih neće razmaziti, već potaknuti jaču emocionalnu vezu. Osjećat će se voljeno i sigurno u vašoj prisutnosti, čak i bez da izgovorite ijednu riječ. I nemojte se ustručavati izraziti svoju ljubav kad god se za to ukaže prilika. U ovoj kaotičnoj eri zadatak odgoja djeteta može se činiti naporan, ali to je zadatak koji moramo prihvatiti svim srcem. Život je prolazan i ključno je da uživamo u svakom trenutku i širimo ljubav svaki dan. Zahvalnost treba prožimati naše postojanje, jer naša djeca brzo rastu i uskoro će krenuti na vlastita putovanja, noseći našu prisutnost u sebi. Ovi osjećaji, naglasila je, naglašavaju nužnost daljnjeg razgovora o ovoj značajnoj temi.

Iznad svega, za pojedince je ključno zadržati vjeru. Na temelju osobnog iskustva razumijem koliko izazovno može biti spriječiti se da se psihički raspadnemo. U slučaju da se željeni ishod ne ostvari, važno je potaknuti preusmjeravanje te ljubavi prema drugom smislenom pothvatu. Jedan potencijalni put mogao bi uključivati ​​pružanje humanitarne pomoći djeci kojoj nedostaje roditeljska figura. To može uključivati ​​kupnju predmeta za njih, osobnu dostavu tih predmeta ili čak razmatranje posvajanja ili udomiteljstva. Tijekom svog vlastitog putovanja uvijek sam uspijevao pronaći način da kanaliziram ljubav u sebi prema onima kojima je uistinu potrebna, osiguravajući da nije potrošena ili uzaludna. To mišljenje ponavlja i žena iz Novog Sada, koja naglašava važnost izbjegavanja očaja kod žena i oslobađanja svojih očajničkih želja. Nevjerojatno, tek što se pomirila s činjenicom da neće imati djece, u njezinu se životu dogodilo čudo.

Oglasi - Advertisement