Marija Šerifović i dalje je tema stalne medijske pažnje zbog odluke da dijete dobije preko surogat majke, a sada je i pjevač Aleksa Jelić, kako otvoreno priznaje, odlučio krenuti sličnim putem.

U početku je uspješno utvrdio podrijetlo žene koja će u konačnici nositi trudnoću.
Nakon pažljivog razmatranja, odlučio sam istražiti drugačiju perspektivu, poduzevši proaktivne korake i uključivši se u otvorene rasprave. Moje je čvrsto uvjerenje da društvene tabue treba izazvati i odbaciti, budući da smo odavno prevazišli eru primitivnog razmišljanja. Iako je surogat majčinstvo široko prihvaćeno u mnogim zemljama diljem svijeta, važno je priznati da njegovo putovanje tu ne završava. Na primjer, Španjolska dopušta umjetnu oplodnju, ali je surogat majčinstvo i dalje zabranjeno. Oni koji krenu tim putem moraju biti svjesni da samo nekoliko zemalja podržava ovu praksu. Posljednjih godina Ukrajina je predstavljala nepremostive prepreke, ostavljajući više od 100.000 beba bez roditelja, jer njihovi skrbnici ne mogu otputovati i dovesti ih kući zbog trenutne situacije u zemlji. S druge strane, SAD je mnogima financijski nedostižan, dok zemlje poput Meksika, Kolumbije, možda i Argentine nude pristupačniju rutu, s manjim financijskim opterećenjem. Odabir američke opcije također umanjuje rizike povezane s Ukrajinom. Bila je to moja namjerna odluka da pokrenem ovaj proces, s punim razumijevanjem da to nije pothvat preko noći. Početni korak uključuje niz postupaka, uključujući provjere, papirologiju i administrativne zadatke. U gore navedenim zemljama ovo je putovanje koje samohranim roditeljima omogućuje da ostvare svoje težnje. Kako je Aleksa istaknula, brak nije uvjet za ovaj proces.
Trajanje ovog konkretnog procesa može trajati više godina, a sam postupak traje od sedam do osam mjeseci, pa čak i do godinu dana. Trenutno se nalazim usred ovog procesa u koji sam krenuo prije nekoliko mjeseci. Početkom listopada proveo sam ukupno devet dana u Kolumbiji, a sada moramo strpljivo čekati razdoblje između svibnja i lipnja 2024. prije nego što proces može započeti. S obzirom na okolnosti našeg vremena i inherentne opasnosti s kojima se suočavamo, razmišljam o ovoj odluci s mješavinom želje, straha i utemeljenosti na stvarnosti. Sumnje se neizbježno javljaju, osobito kada se razmišlja o ulasku na takvo osobno putovanje. To ne bi trebala biti tema obavijena tabuom; nego trebamo priznati činjenicu da postoji značajan broj oženjenih osoba koje nisu u mogućnosti posvojiti djecu. Zašto bi im se smatralo neprihvatljivim pružanje ljubavi i skrbi djeci u potrebi? Zašto ta djeca moraju trpjeti nedostatak ljubavi i potencijalno završiti na ulici? Poteškoće oko ovog pitanja zahtijevaju daljnje istraživanje.

U mojoj potrazi za ženom koja će donijeti moje dijete na svijet, nema osobnog susreta. Umjesto toga, dobivam katalog potencijalnih darivateljica jajnih stanica, iz kojeg biram osobu koja će biti majka mog djeteta. Ne postoji izravna interakcija ili prilika za susret s tom osobom; Dobivam samo sveobuhvatne informacije o njezinoj genetici i drugim relevantnim detaljima. Svaka osoba je zasebna komponenta, a kada se naš genetski materijal spoji, nastaje treća jedinka. Tu nastupa uloga surogat majke – ona nosi trudnoću, ali nije biološka majka.

Oglasi - Advertisement