Kifoza je stanje koje karakterizira prekomjerna zakrivljenost kralježnice, posebno u srednjem dijelu, i može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući osteoporozu i malformacije kralježnice. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u upravljanju i liječenju kifoze:

  1. Pazite na težinu: Održavanje zdrave tjelesne težine važno je jer prekomjerna težina može dodatno opteretiti kralježnicu.
  2. Položaj spavanja: Pravilan položaj spavanja može pomoći u održavanju zdravlja kralježnice.
    • Spavanje na leđima: Koristite samo jastuk za vrat.
    • Spavanje na boku: Koristite jastuk koji ispunjava prostor između ramena i vrata te drugi jastuk između koljena i gležnjeva.
  3. Jačanje mišića leđa: Vježbe za jačanje gornjeg dijela tijela, uključujući vrat i ramena, mogu pomoći u sprječavanju i liječenju grbe. Jednostavna vježba je pritisak glave unatrag s rukama postavljenim na stražnju stranu glave, zadržavanje položaja 5 sekundi i ponavljanje 10 puta.
  4. Samo-masaža: Redovita samo-masaža može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije.
  5. Ispravljanje držanja: Držite bradu paralelno s tlom, ramena natrag, a trbuh unutra. Ruke bi trebale prirodno padati uz tijelo. Vizualizirajte hodanje po tankoj žici kako biste održali ravnotežu i ispravno držanje.

Kineziterapija, koja uključuje vježbe za opuštanje i jačanje mišića, glavna je metoda liječenja kifoze. U nekim slučajevima, liječnici mogu preporučiti nošenje steznika, dok se operativno liječenje rijetko preporučuje.

Važno je napomenuti da prije početka bilo kakvog programa vježbanja ili samo-liječenja treba konzultirati zdravstvenog stručnjaka, posebno ako postoje simptomi koji bi mogli ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Oglasi - Advertisement