Med je poznat po svojim hranjivim sastojcima i blagodatima za zdravlje, ali način na koji ga konzumiramo može utjecati na to koliko efikasno tijelo apsorbira te hranjive sastojke. Pavle Anđelković iz Saveza pčelara Beograda naglašava važnost pravilnog uzimanja meda:

  1. Uzimanje meda na prazan stomak: Uzimanje meda na prazan stomak može osigurati energiju potrebnu za dan. Med sadrži vitamine, minerale i aminokiseline važne za funkciju ćelija.
  2. Raztapljanje meda u ustima: Preporučuje se staviti med u usta i otopiti ga prije gutanja. To omogućava žlezdama u ustima da počnu apsorbirati hranjive sastojke.
  3. Konzumacija kristalizovanog meda: Med u kristalizovanom obliku treba uzimati slično kao hranu, poput žvakanja hleba. To omogućava da med ostane u ustima duže vreme, potičući efikasniju apsorpciju.
  4. Otopiti med u toplj vodi: Ako nekome ne odgovara čvrsti med, može se otopiti u malo tople vode i popiti. Time se olakšava apsorpcija hranjivih sastojaka u stomaku.
  5. Blagodati meda za zdravlje: Med sadrži esencijalne sastojke potrebne za preživljavanje i može pomoći u sprečavanju raznih bolesti. Bogat je vitaminima i aminokiselinama.

Pavle Anđelković naglašava da njegova porodica i on redovno konzumiraju med i smatraju ga izuzetno zdravim. Pri korištenju meda kao zdravstvenog dodatka, važno je uzeti u obzir individualne zdravstvene potrebe i alergije. Kao i kod svih prirodnih proizvoda, preporučljivo je konzultovati se sa zdravstvenim stručnjakom prije uvođenja bilo kakvih značajnih promjena u prehrani ili režimu liječenja.

Oglasi - Advertisement