Neradni dani u novogodišnjem i božićnom periodu su 1., 2. i 7. januar. Nakon januara, sljedeći neradni dan je Dan državnosti u februaru, koji pada 15. i 16. februara, ove godine pada u četvrtak i petak.

Praznik rada u našoj zemlji garantuje dva dana odmora, 1. i 2. maj, nakon čega sledi praznik Vaskrsa za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest dana odmora i bez posla.

Katolici i pripadnici drugih kršćanskih vjerskih grupa zatvoreni su za Uskrs od 29. marta do 1. aprila. 10. april, neradni dan, ujedno je i prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike Islamske zajednice.

22. april je Dan sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih fašizama u Drugom svjetskom ratu, a 9. maj je Dan pobjede. Pripadnici Islamske zajednice, s druge strane, uzimaju slobodan dan nakon prvog dana Kurban-bajrama 16. juna. Članovi jevrejske zajednice takođe uzimaju slobodan dan 12. oktobra kako bi proslavili Jom Kipur.

Sledeće godine, Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće zatvoren u ponedeljak 11. novembra. Za katolike i pripadnike drugih kršćanskih vjerskih zajednica, prvi dan Božića, srijeda, 25. decembra, također će biti zatvoren.

Ako jedan od datuma državnog praznika padne na nedjelju, sljedećeg radnog dana neće biti posla. Ali to se ne odnosi na vjerske praznike. Osim toga, pripadnici različitih vjerskih grupa imaju pravo na slobodan dan kada njihova vjerska grupa slavi praznik.

Oglasi - Advertisement