Nakon što je razbio prozor kabine, pilot British Airwaysa našao se nasilno izvučen iz zrakoplova. U nevjerojatnom iskazu hrabrosti, član kabinske posade uspio se uhvatiti za gležnjeve pilota, spriječivši ga da bude potpuno isisan dok zrakoplov nije mogao sigurno dotaknuti tlo.

Upravo su neispravni vijci bili odgovorni za incident koji se dogodio 20. lipnja 1990. godine, a koji je uključivao ugradnju vjetrobranskog stakla aviona tijekom leta 5390.

Tijekom putovanja od Birminghama do Malage, letjelica je dosegla visinu od približno 5000 metara i bila je u zraku 13 minuta kada je iznenadna nesreća prouzročila razbijanje dvaju prozora u kokpitu.

U kokpitu je Nigel Ogden, član kabinskog osoblja, svjedočio šokantnom trenutku kada je kapetan Tim Lancaster nasilno maknut sa svog sjedala i izbačen kroz prozor. Djelujući brzo, stjuard je čudesno zgrabio kapetanove noge u pravom trenutku, naposljetku ga spasivši od sigurne opasnosti.

U trenutku je odjeknula ogromna eksplozija koja je zaokupila moju pozornost. Brzo sam pomaknuo pogled i otkrio da je prednje vjetrobransko staklo potpuno izbrisano, ostavljajući prazninu na svom mjestu. Na moje zaprepaštenje, Tim, vješti pilot, bio je izbačen prema van, nasilno otrgnut iz svog sigurnosnog pojasa. U tom su trenutku jedino što je ostalo vidljivo bile njegove noge, visjele u zraku.

U intervjuu za Sydney Morning Herald, Ogden je ispričao trenutak kada je preskočio kontrolni stup i brzo čvrsto uhvatio osobu oko struka.

Nigel je okarakterizirao Timovu tjelesnu građu kao zgrčenu koja oblikuje “U” oblik oko prozora.

Istodobno, nevolja je zahvatila putnike u suprotnom dijelu zrakoplova, jer je atmosferski tlak predstavljao izazove njihovim dišnim sustavima, ometajući njihovu sposobnost disanja.

Nigelove su ruke oslabile pod silom, a početak ozeblina postao je očit. U strahu da će izgubiti kontrolu nad Timom, John Heward, drugi stjuard, brzo je intervenirao i zgrabio Timov pojas.

Prema Ogdenu, njegovo lice je bilo u kontaktu sa prozorom, što je rezultiralo krvlju koja mu je tekla iz nosa i bočne strane glave. Osim toga, ruke su mu mahnito mlatarale, činilo se da se protežu u duljinu od otprilike dva metra.
Alistair Atchison, kopilot, preuzeo je zapovjedništvo nad letjelicom i savjetovao svojim kolegama iz posade da spriječe Tima da ode.

U slučaju da je objekt pušten, ne samo da bi kapetan stradao, već bi njegov beživotni oblik nanio značajnu štetu zrakoplovu.

Alister je vješto izveo trenutačno spuštanje, uspješno manevrirajući zrakoplovom na nižu visinu koja je osiguravala dovoljno kisika i za posadu i za putnike.

Dok su njegovi kolege članovi posade nastavili podržavati kapetana držeći ga kroz prozor, prvi časnik izvršio je potrebne pripreme za hitno slijetanje.

Nakon sigurnog slijetanja u zračnu luku Southampton, Tim je odmah prevezen u bolnicu, gdje je uspio preživjeti mučno iskustvo unatoč brojnim lomovima, modricama i ozeblinama. Srećom, svi ostali putnici u letu prošli su neozlijeđeni.

Prema izvješću odjela za istraživanje zračnih nesreća, tehničar je greškom upotrijebio pogrešne vijke za pričvršćivanje vjetrobranskog stakla otprilike 27 sati prije polijetanja leta.

Tim je, zajedno s ostatkom posade, nastavio s radom samo nekoliko tjedana nakon incidenta. Nevjerojatno, Tim se vratio u kokpit samo pet mjeseci kasnije i nastavio je letjeti do 2003.

Za svoje iznimne doprinose u području zrakoplovstva, Nigel Ogden nagrađen je prestižnom Kraljičinom pohvalom za zaslužne službe u zraku.

Oglasi - Advertisement