Često čujemo da osobe koje se ne debljaju imaju “sreće sa metabolizmom”. Iako je metabolizam važan faktor, ključnu ulogu igraju i zdrave životne navike. Profesionalni fitnes treneri ističu jednu konkretnu naviku koja pomaže u održavanju zdrave težine. Njihov univerzalni savjet za početak dana glasi:

“Jedan hranljiv, proteinima bogat doručak može značajno smanjiti apetit i pružiti dugotrajan osećaj sitosti”, navodi Natalija Vaske, trener. Drugim rečima, doručak sa visokim udjelom proteina je idealan način za započinjanje dana, prema Mondo.rs.

Trener Džejson Sani objašnjava: “Vaš prvi obrok utiče na nivo šećera u krvi i energiju, što je direktan pokazatelj volje i sposobnosti donošenja odluka.” Prema njegovom mišljenju, doručak bi trebao da sadrži kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masnoća. Primjerice, idealan doručak bi bio jaja sa tostom, ovsena kaša sa orasima i voćem, ili grčki jogurt sa bobicama i semenkama. Ovakvi obroci pomažu u održavanju sitosti i smanjuju mogućnost prejedanja kasnije tokom dana.

Dok neki preferiraju slatke doručke, dr Kris van Tuleken upozorava da takvi obroci mogu uzrokovati manjak energije, umor i pojačan apetit. Prebacivanjem na doručak bogat proteinima, poput jaja, avokada ili masne ribe, te vlaknima iz povrća, možemo obezbediti stabilniju energiju i izbeći pad energije.

Oglasi - Advertisement