Kao i mnoge druge žene u Srbiji, Jadranka je odlučila da se odrekne nasledstva. Ona je ovu odluku donijela u ime svog brata, ali pojašnjava da to nije učinila svojom voljom.

“Počevši svoju ispovijest s naizgled pristojnim osmijehom, osoba otkriva da je bila izložena emocionalnoj manipulaciji i ucjeni od strane druge osobe.

Obitelj se sastoji od dvije sestre i brata. Otac im je preminuo 2006., a majka trinaest godina kasnije.

“Osoba kaže da ju je nečiji prolaz zatekao nespremnu jer se to dogodilo bez upozorenja 1. siječnja 2019.
Jadranka otkriva da je njezin brat samo desetak dana nakon smrti roditelja podnio zahtjev za ostavinom. Unatoč saznanju da je nasljedstvo namijenjeno njezinu bratu, Jadranka se nadala da će njihovi roditelji prepoznati da imaju i dvije kćeri.

U nastojanju da riješi problem, pokušala je komunicirati sa svojom majkom u vezi s tim.

Nekoliko godina prije njezine smrti, pitao sam jesu li ona i njezin suprug ikada razmišljali o tome da ostave nasljedstvo svojim kćerima. Njezin je odgovor bio uznemirujući: “Nikad nismo ni načeli tu temu.

Godine 2006. naš je otac preminuo, a na naše čuđenje, o tome uopće nismo razgovarali. Kad smo išli na oporuku, također nije bilo rasprave. Moj brat još uvijek raspravlja što će učiniti s imanjem, što se i očekuje. U međuvremenu, osjećam jaku bol u trbuhu i pitam se: “Zašto se ovo događa samo meni? Gdje smo mi?” Ipak, svoje misli držim za sebe i suzdržavam se od protuslovlja.
“Kada je otac preminuo, naša je obitelj obišla imanje gdje je trebalo donijeti značajnu odluku. Sestra se prva odrekla potraživanja u korist brata i majke. Po njezinom tragu i ja sam se odrekla prava na nasljedstvo, što se razlikuje od neprihvaćanja nasljedstva.” Govornik ističe ključnu suprotnost između čina odricanja i potpunog odbijanja nasljedstva.

Ako se pojedinac odrekne prava na nasljedstvo, trajno ga gubi, kao i njegovi nasljednici. Osim toga, izgubit će i pravo na socijalnu pomoć. U slučaju da pojedinac odluči ne prihvatiti nasljedstvo, njegovim nasljednicima će se dati mogućnost da se izjasne hoće li ga prihvatiti ili ne.

Pravne prepreke s kojima se mnoge žene suočavaju tema je koje mnogi ljudi nisu svjesni. Jedna žena koja prethodno nije bila informirana o tome je nakon toga razgovarala s drugima i otkrila da je nedostatak znanja raširen. “Još 2019. nitko nije znao za ovaj problem, pa ni ja sama. Ali sada, nakon razgovora s raznim pojedincima, jasno je da većina nije svjesna značaja ove razlike”, objašnjava ona. Istraživanja pokazuju da je do 84 posto žena nesvjesno ovih izazova.
U stvari, odricanje od nasljedstva podrazumijeva predaju vlasništva, što znači da imate dovoljno bogatstva da se odreknete državne pomoći. Međutim, to često nije stvarnost.

U sklopu priče duge gotovo dva desetljeća, u ostavinskoj raspravi odlučeno je da će moja majka dobiti jednu kuću, a moj brat će naslijediti drugu kuću, uz svu zemlju i nekretnine. Iako sam se nadala da ćemo sestra i ja naslijediti manju, nedovršenu kuću nakon moje majke, to se nije dogodilo.

Govornik ističe da skromno prebivalište o kojem je riječ ima znatno manju novčanu vrijednost od ostalih nekretnina. Dodatno, napominje da se konzultirala s majkom o tome kome bi trebao pripasti navedeni stan.

U razgovoru s majkom izjavila je da će ispoštovati majčinu želju da njezin brat naslijedi sve. No, kako je vrijeme prolazilo, majka je shvatila da to nije najbolja odluka. Iako nisu nužno učinili ništa loše, također nisu jasno izrazili svoj stav i nikada o tome nisu razgovarali s njom. Unatoč tome, njezina majka nije htjela ništa poduzeti, rekavši: “Ne želim ništa, a nakon moje smrti radite kako znate.” Zatim je postavila pitanje: “Shvaćaš li da ću izgubiti brata ako ništa ne poduzmeš?” prepričavajući razgovor s osmijehom na licu koji je brzo nestao.

Slagati se s bratom uvijek je bilo lako, pa je bila teška odluka kad sam shvatila da odbijanje odreći se nasljedstva znači izgubiti ga. Međutim, da sam šutio, bilo bi mi jednako teško. Prihvaćanje nasljedstva nije bilo samo stjecanje materijalnog bogatstva, ono je simboliziralo moju povezanost s obitelji.
Tijekom vremena koje je provela tamo, razgovarala je o sukobu koji se dogodio u njoj samoj između njezinog radnog rasporeda, žalovanja zbog gubitka roditelja i njezinog nezadovoljstva budućnošću koju su planirali za nju.

Iako je odluka objavljena, nije naišla na prihvaćanje.
Nekoliko dana prije ostavine nazvao sam brata telefonom. Uzevši trenutak da se prekrižim, radnju koju rijetko činim, napustio sam posao i okrenuo njegov broj. Kad je čuo vijest, ostao je zatečen. Rekao sam mu da ovaj put neću sve predati, što ga je ostavilo u nevjerici. Prava reakcija ipak je, prema njegovim riječima, bila rezervirana za sljedeći dan.

U početku, poruke koje je primila od njega upućivale su je da se prema njemu odnosi bez poštovanja. Nakon toga su tijekom večeri razgovarali telefonom.

Njegove riječi su mi bile: “Kad nešto uzmeš, sjeti se da nemaš brata.

Razgovor je došao kraju kada je ona odgovorila identičnom rečenicom, signalizirajući njegov završetak.

“Ostala mi je posljednja poruka od sestre, ona koja je glasila ‘Završimo priču. Ostavljam ti sve, ali uzmi u obzir da više nemaš sestru’. Sljedeći dan sam donijela odluku da neću prisustvovati ostavini .

Prema njezinim riječima, odlazak ili logično razmišljanje nisu bile održive opcije.

Sljedeći dan me nazove iz zgrade suda, govoreći neupadljivim tonom, i prebaci slušalicu sucu; ženskog autoriteta koji me savjetuje koje korake trebam poduzeti kako bih osigurao da moj brat dobije dio nasljedstva koji mu po pravu pripada. Ona pojašnjava da bih trebao posjetiti javnog bilježnika i izjaviti da odbijam tražiti nasljedstvo, oslobađajući tako svog brata svih povezanih poreza. Uznemirena rezultatom, primjećuje nedostatak poziva da uči o vlastitim pravima i umjesto toga osjeća se prisiljenom na još jednu žrtvu.
Nakon što je primila novi poziv za dolazak na sud 8. svibnja, susrela se s još jednim neočekivanim obratom. Njezina je sestra odbila prihvatiti nasljedstvo, pa je njezin dio naknadno pridodan udjelu njezina brata.

“Čini se da trenutna situacija prkosi i pravnim i moralnim načelima. Prijenos vlasništva nije bio sporazuman, a ipak je druga strana ipak dobila cjelokupnu imovinu. Važno je spomenuti da se imovina prvotno namjeravala podijeliti na jednake dijelove između nas.” Ovo objašnjenje baca svjetlo na događaje koji su se dogodili, unatoč njihovoj proturječnosti s pravnim i etičkim standardima.

Nažalost, sretan završetak ove priče nije se ostvario, usprkos potencijalnom zapletu koji bi to mogao pospješiti.

Nakon što je dobio nasljedstvo, pokušao me kontaktirati više puta, ali bez odgovora. Odbio sam posjetiti njegovu kuću ili groblje u isto vrijeme kad i ostali. Sada nemam ništa i samo sam podstanar. U jednom dahu ona sažima cijeli svoj život.

Iako su Ustavom iz 1946. godine i Zakonom o nasljeđivanju iz 1955. godine osigurana ravnopravnost muškaraca i žena, istraživanja su pokazala da žene odbijaju ili se odriču nasljedstva u korist svojih muških članova obitelji u 44% slučajeva, što je znatno više od 0,5% muškaraca koji rade isto.

Oglasi - Advertisement