Otokom nazivamo povećanje obima tečnosti u međućelijskom prostoru. Ovaj problem može zahvatiti razne delove tela, ali najčešće pogađa donje ekstremitete, odnosno noge. Oticanje nogu može nastati iz različitih razloga, uključujući vrućinu, probleme sa krvnim sudovima, poremećaj rada bubrega, trudnoću, srčanu insuficijenciju i hormonske poremećaje. Ovaj problem ne treba uzimati olako, a najbolje je odmah se konsultovati sa lekarom kako bi se utvrdilo šta je konkretno dovelo do oticanja.

Razlozi za oticanje nogu mogu biti različiti:

  • Vrućina: Visoke temperature mogu uzrokovati proširenje krvnih sudova, što dovodi do nakupljanja tečnosti u tkivima.
  • Problemi sa krvnim sudovima: Varikozne vene ili krvni ugrušci mogu ometati normalan protok krvi, što može dovesti do oticanja.
  • Poremećaj rada bubrega: Bubrezi igraju ključnu ulogu u regulaciji tečnosti u organizmu. Njihova disfunkcija može rezultirati zadržavanjem tečnosti.
  • Trudnoća: Povećan pritisak na vene i hormonske promene tokom trudnoće mogu izazvati oticanje.
  • Srčana insuficijencija: Slabo srce ne može efikasno pumpati krv, što može dovesti do zadržavanja tečnosti u nogama.
  • Hormonski poremećaji: Hormoni, poput estrogena, mogu uticati na ravnotežu tečnosti u telu.

Narodna medicina nudi širok spektar sredstava protiv otoka. Jedno od najefikasnijih prirodnih sredstava je odvar od peršuna, koji efikasno izbacuje suvišnu tečnost iz organizma.

Da biste pripremili odvar od peršuna, biće vam potrebni sveži listovi i koren, odnosno cela biljka.

Evo kako to možete učiniti:
Dobro operite i sameljite ceo peršun na mašini za mlevenje mesa, ili ga isitnite na drugi način koji vam odgovara. Stavite smesu u termos i prelijte sa 500 ml ključale vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procedite odvar. To je količina koju ćete, pijući po trećinu, popiti u toku dana.

Odvar se pije 2 dana uzastopno. Nakon toga napravite pauzu od 3 dana, pa ponovo pripremajte i pijte odvar 2 dana. Već nakon prvih 2 dana, možete primetiti značajno smanjenje otoka u nogama, što će vam omogućiti da s lakoćom nosite svoje omiljene cipele.

Oticanje nogu je čest problem koji može nastati iz više različitih razloga. Iako je važno konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdio uzrok oticanja, prirodni lekovi kao što je odvar od peršuna mogu biti vrlo efikasni u ublažavanju simptoma. Pravilna priprema i konzumacija odvara može vam pomoći da se brzo rešite viška tečnosti i osećate se bolje.

Oglasi - Advertisement