Dr. Sergej Bubnovski je ruski doktor specijalista kineziterapije čiji se rad najviše fokusira na probleme sa kičmom i zglobovima. Njegova glavna ideja jeste da se mnogi problemi koštano-mišićnog sistema mogu izlečiti odgovarajućim vežbama. Prema dr. Bubnovskom, “blokada energije izaziva bolesti, a bol je signal da je energija blokirana zadržavanjem krvi na određenom mestu. Zato problemi sa kostima mogu da se izleče vežbama.”

Za bol u vratu, dr. Bubnovski preporučuje jednostavnu vežbu koja se izvodi u položaju mačke:
Stanite na sve četiri, pazeći da vam leđa budu ravna. Uz izdah, izvijte leđa ka gore kao mačka kada se “izgrbi”. Polako se vratite u početni položaj. Uz udah, pustite leđa ka dole. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 10-15 puta, pazeći da ne pravite nagle pokrete kako biste izbegli pogoršanje stanja. Ova vežba pomaže u zagrevanju mišića i sprečavanju zastoja krvi.

Za bol u donjem dijelu leđa, dr. Bubnovski predlaže sledeću vežbu:
Lezite na leđa. Ruke stavite pod glavu. Savijte noge u kolenima i priljubite stopala za pod.
Uz dubok izdah, polako povucite ramena ka kolenima, podižući samo glavu i vrat dok grudi ostaju statične. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 10-15 puta. Ova vežba isteže donji deo kičme i poboljšava cirkulaciju u gornjem delu tela.

Za bol u zglobu kuka, preporučuje se vežba polu-most:
Lezite na leđa. Ruke stavite pod glavu. Savijte noge u kolenima i priljubite stopala za pod. Uz izdah, podignite karlicu i napravite polu-most. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 10-15 puta. Ova vežba ubrzava cirkulaciju u predelu leđa i mišićima butina i zadnjice.

Dr. Bubnovski posebno ističe probleme koje imaju ljudi koji rade u kancelarijama i sede po ceo dan. Za njih ima sledeće savete:
Nemojte da Sedite Previše Dugo bez Pauze: Nepokretnost mišića može dovesti do začepljenja u venama, što može uzrokovati mnoge bolesti, od venske tromboze do hemoroida i bolesti u genitalnom području. Nakon svakih 45 minuta sjedenja, napravite kratku pauzu da pokrenete sve mišiće – hodajte stepenicama ili prošetajte bar nekoliko minuta.

Pravilno Držanje: Možete se malo opustiti i “zavaliti” u naslon na kratko, ali generalno bi trebalo da držite leđa ispravljenim.

Laktovi Treba da su na Stolu: Dok kucate na tastaturi, laktovi ne treba da budu u vazduhu, već na stolu, kako ne biste opterećivali ramena. Povremeno prodrmajte ruke i uradite vežbu rotacije šaka sa stisnutim pesnicama.

Nevidljiva Gimnastika: Ako ne možete da ustajete od stola, i dalje možete poboljšati cirkulaciju u donjem dijelu leđa i karlici: Stegnite i opustite mišiće zadnjice 10-15 puta.
Nogama simulirajte skakanje 10-15 puta. Opustite Rameni Pojas i Kičmu: Nagnite se unazad na stolici i izvijte kičmu koliko možete, opustite ruke pored tijela. Vežbu radite tokom izdaha, a mišiće opustite kako bi efekat bio jači.

Kineziterapija, prema dr. Bubnovskom, pruža prirodan i efikasan način za lečenje bolova i problema sa kičmom i zglobovima. Redovno izvođenje ovih vežbi može značajno poboljšati vašu pokretljivost i smanjiti bol, čineći vaš svakodnevni život udobnijim.

Oglasi - Advertisement