Nakon što je iskusila gubitak težine i posljedičnu opuštenu kožu, Sara Platt, 33-godišnja stanovnica Južnog Walesa, odlučila je otputovati u Tursku na zatezanje trbuha, povećanje grudi i podizanje.

Cijena zahvata u Turskoj bila joj je primamljiva, jer je bila samo trećina onoga što bi za istu uslugu platila u Britaniji. Međutim, njezine nade da će se oporaviti pod toplim turskim suncem izjalovile su se jer je bila zatvorena u bijednoj hotelskoj sobi. Po povratku u Britaniju morala je proći devet korektivnih operacija, piše Daily Mail.

Plattov fizički oblik je nepopravljivo oštećen. Njezin trbuh ima dva otvora, grudi su joj odsutne, a kvrga joj unakažava leđa. Bol koju nanosi ova transformacija je sveobuhvatna. “Taj događaj”, žalio se Platt, “bio je propast mog života.

Prema podacima koje je prikupilo Britansko udruženje estetskih plastičnih kirurga (BAAPS), broj pojedinaca kojima je bila potrebna liječnička pomoć u bolnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon estetskih operacija obavljenih u inozemstvu povećao se za 94% tijekom tri godine. Samo ove godine bilo je 124 pacijenata kojima je bilo potrebno liječenje.

U središtu prakse plastične kirurgije leži načelo izvođenja ispravnog postupka na odgovarajućoj osobi u odgovarajućem trenutku. Prema Marcu Pacificu, predsjedniku BAAPS-a, razlog zašto su kirurške intervencije skuplje u Britaniji leži u rigoroznom regulatornom okviru i kontrolama.

Sara je stekla znanje koje često dolazi s iskustvom, ali uz veliku cijenu. Nakon brojnih zdravstvenih problema, uključujući neplaniranu histerektomiju, ova majka četvero djece se udebljala i podvrgnula se kirurškom zahvatu poznatom kao gastrični rukav kako bi riješila svoje stanje. Nakon što je uspješno izgubila težinu, ostala je s velikom količinom bolnog viška kože, no NHS je odbio izvršiti nužnu operaciju uklanjanja.

Cijena zahvata u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je 33.000 funti, iznos koji si nisam mogao priuštiti. Pronašao sam kliniku u Turskoj gdje bi cijena bila 15.000 funti. Iako to nije bila najekonomičnija dostupna opcija, Sara me obavijestila da su kirurg i ustanova dobili mnoge sjajne ocjene s pet zvjezdica, za koje sam sumnjala da možda nisu bile istinite.

Tijekom mjeseca veljače otputovala je s roditeljima u Antaliju. Po dolasku otkrili su da je njihova hotelska soba i besprijekorna i prostrana. Na dan prijeoperacijskih pretraga krvi, otkrila je da se nalazi unutar bolničkog odjela za plodnost i porod. Nakon toga se sastala s kirurgom, koji ju je obavijestio o zakazanom zahvatu u 8 ujutro.

Sara prepričava svoje iskustvo dolaska u 7:50 zbog kašnjenja taksija koji joj je organiziran. Po dolasku je dobila papire na turskom, a kada je zatražila englesku verziju, obaviještena je da nema vremena i da će izgubiti svoje mjesto ako ne nastavi. Unatoč osjećaju preopterećenosti i tjeskobe, vjerovala je da nema izbora nego nastaviti s turskom papirologijom.

Smjestili su je u invalidska kolica i parkirali ispred operacijske dvorane gdje je mogla vidjeti liječnike kako izvode carski rez. Prije nego je došla do riječi, odveli se je u salu i počeli s procedurom. Operacija je trajala 13 sati, probudila se u kompresijskom odijelu u užasnim bolovima. Ubrzo je otkrila da joj je kirurg osim trbuha i grudi, uklonio i višak kože s ruku i bokova.

– Kad sam otkopčala odijelo izgledala sam kao da imam tri dojke. Sestra je rekla da je to oteklina, no radilo se o masnoći koju su ostavili. Tijelo mi je bilo crno zeleno, a bolovi nevjerojatni. Nazvala sam supruga i rekla da čuva našu djecu jer ću umrijeti, rekla je.

Po povratku u Ujedinjeno Kraljevstvo otišla je liječniku opće prakse koji je utvrdio da ima sepsu, hitno je prebačena na prvi od devet zahvata kako bi se prevenirala šteta koju je prouzročio njen turski kirurg.

– Otkrila sam i da sam se zarazila MDRO-m (višestruko rezistentni mikroorganizmi) od korištenja prljavih alata. Trauma je toliko velika da imam noćne more i PTSP, sve bih dala da mogu vratiti vrijeme, rekla je Sara.

Oglasi - Advertisement