U posljednje vrijeme primjetan je porast neugodnih situacija koje zateknu ljude, posebice kada je riječ o stanodavcima i njihovim odnosima s drugima. Unatoč reputaciji Srba kao izvrsnih domaćina koji nude neograničeno gostoprimstvo i uvijek su spremni ići dodatno, ovi su incidenti bili iznenađujući.

Nedavno se na popularnoj društvenoj platformi Reddit pojavila intrigantna rasprava koja je zaokupila brojne korisnike. Fokus razgovora bio je oko izazova pronalaženja odgovarajućeg i cjenovno prihvatljivog stana, kao i raznolikog spektra susreta koje su pojedinci imali sa stanodavcima. Tema je prvenstveno bila usredotočena na dijeljenje najneobičnijih iskustava koje su ljudi imali s ovim vlasnicima nekretnina.
Po useljenju u stan, upoznala sam se sa svoje dvije cimerice, koje su bile sestre. Dijelili su prostranu sobu dok sam se ja smjestio u manju. Postojala je i neiskorištena soba koju je stanodavac spomenuo tijekom našeg prvog razgovora. Domaćin se činio ugodnim i oko svega smo se složili, uključujući nisku cijenu. No, postojao je jedan uvjet – dva puta godišnje tražio je da slobodnu sobu koristi za njega, suprugu i kćer za spavanje tijekom ljeta. Nismo znali da je vlasnik na kraju ostao u stanu cijeli tjedan, od ponedjeljka do subote, bez supruge i kćeri. Na naše iznenađenje, vratio se u utorak, pitajući nas stvara li nam neugodnosti, i nastavio ostati još nekoliko dana. Jedva da smo imali ikakvu komunikaciju, samo neki žamor iz njegove sobe, ali bilo je jasno da se oglušio o naš početni dogovor. Stan se sada čini prenapučenim, jer nas četvero dijelimo jednu kupaonicu. Vrijedno je napomenuti da smo nas tri djevojke, a s obzirom na to da on ima malu kćer, je li doista primjereno da ona svjedoči ovoj životnoj situaciji? Prvi korisnik spomenute mreže, koji je pokrenuo ovaj upit, izrazio je svoje čuđenje i upitao je li vam se to kao njegovoj supruzi redovito događa.

Postojalo je vrijeme kad je moj stanodavac imao naviku neočekivano se pojaviti u mom stanu. Jednostavno bi okrenuo kvaku i ušao bez ikakve prethodne najave. Iako se to nije događalo često, dogodilo se oko 3-4 puta. Nažalost, zadnji put se ubacio kad smo moj dečko i ja bili zaručeni u intimnom trenutku. Nepotrebno je reći da je dobio prilično oko. Kao rezultat toga, donio sam odluku iseliti se unutar mjesec dana nakon tog incidenta. Ova je osoba imala tendenciju spriječiti bilo koga da uđe u stan i pojavljivala bi se kad god je htjela. Čak je pribjegao i špijuniranju preko susjeda, samo da sazna približava li se netko. Bila je to prilično uznemirujuća situacija, pogotovo s obzirom na to da se stan nalazio u podrumu. Recimo samo da sam osjetio više nego olakšanje što sam se oprostio od tog mjesta.
U jednom razdoblju svog života imao sam priliku unajmiti stan od fascinantne osobe koja je imala iskustvo u boksu, a trenutno je radila u građevinskoj industriji. Iako je bio u 50-ima, imao je 30 godina mlađu ženu. S ovim stanodavcem nije bilo samo zadovoljstvo razgovarati, već je također pokazao ležeran stav prema plaćanju stanarine, uvijek spreman pronaći rješenje koje će odgovarati obje strane. Pouzdano mogu reći da je on bio najbolji stanodavac kojeg sam ikada imao. Mjesečna najamnina iznosila je otprilike 15 dolara, što je savršeno odgovaralo mojoj plaći, koju sam obično primala između 8. i 11. u mjesecu. Ipak, jedna zgoda mi je ostala u sjećanju. Jednog dana, bez ikakve prethodne najave, njegova žena se pojavila na mojim vratima vidno pijana, tražeći plaćanje stanarine. Objasnila sam joj da još nisam primila plaću jer je još početak mjeseca, a dogovorili smo se da moj suprug podigne isplatu oko 15. Nažalost, izmiču mi detalji o tome što se sljedeće dogodilo, ali se sjećam da je prijetila da će uključiti policiju i izazvala scenu. U roku od 10 minuta od mog poziva, njen muž je brzo stigao u stan u pratnji još nekoliko poznanika. Uljudno su me zamolili da na trenutak izađem s njima. U kuhinji je izbio metež. Brzo su izašli iz prostorija, smjestivši je u svoje vozilo prije odlaska. Iznenađujuće, odrekao se stanarine za taj mjesec i ponudio ispriku za uznemirujući incident. Sljedeći mjesec, kada se vratio po najamninu, otkrio je detalje onoga što se dogodilo. Ispostavilo se da je žena bila nevjerna s osobom mojih godina, ukrala znatnu svotu gotovine koju je njezin muž pohranio kod kuće i namjeravala pobjeći sa svojim novopronađenim prijateljem. Stoga je njezin posjet bio kako bi se fizički obračunao s mužem zbog dugovane stanarine.

Postojalo je vrijeme kada je moj stanodavac imao naviku pojaviti se u mom stanu bez ikakve prethodne najave. Jednostavno bi uhvatio kvaku i ušao unutra. Nije se događalo često, možda oko 3 ili 4 slučaja. Međutim, posljednji događaj bio je posebno uznemirujući jer se ubacio dok smo moj dečko i ja bili angažirani u intimnom trenutku. Gotovo sam poželio da je svjedočio nečemu što bi ga natjeralo da dvaput razmisli. Kao rezultat toga, donio sam odluku iseliti se unutar mjesec dana nakon tog incidenta. Taj je pojedinac imao smisla za sprječavanje bilo koga da uđe u stan i misteriozno bi se pojavio kad god je htio. Činilo se kao da će prikupljati informacije špijunirajući me preko susjeda, osiguravajući da zna kad se netko približava.
Dok sam boravio u NS-u, imao sam privilegiju živjeti u blizini stadiona. Stan u kojem sam stanovao sastojao se od tri sobe: prostrane, manje i intrigantne zaključane sobe u koju je stanodavac zabranio pristup. Tvrdio je da je to njegov osobni skladišni prostor, ostavljajući nas da se pitamo o njegovom sadržaju. Ova situacija nalikovala je klišeiziranom zapletu horor filma, gdje jedna soba ostaje zaključana, obavijena misterijom i neizvjesnošću. Zamislite samo znatiželju i nelagodu života u stanu sa zatvorenom sobom, potpuno nesvjestan što se krije iza njezinih vrata.

Što se tiče nadzornih uređaja, odlučio sam se za iznajmljivanje stana zbog sudjelovanja na sportskom događaju koji se održava u popularnom turističkom odredištu. Zanimljivo je da je stan koji iznajmljujem u trenutku mog dolaska bio prazan, a sva komunikacija se odvijala digitalno. Moram priznati da sam se odao dimu, pa čak i zapalio vatru u sobi. No, na moje iznenađenje, nakon nekoliko sati iznenada se pojavio vlasnik i obavijestio me da je pušenje u prostoriji strogo zabranjeno, a samo na terasi. Vlasnik je izričito istaknuo da postoji 100% sigurnost da su kamere postavljene u cijelom prostoru.

Jedno od najbizarnijih iskustava koje sam doživio bilo je kada sam odlučio unajmiti stan od jedne žene. Nisam ni slutio da će ova odluka dovesti do niza neočekivanih događaja. Sve je počelo kada sam primijetio stariju ženu kako se zadržava kraj mog prozora, što je bilo razumljivo jer je moj stan bio u prizemlju. Međutim, stvari su krenule čudnim putem kada je diskretno ubacila pismo u moj poštanski sandučić. Na moje iznenađenje, pismo je bilo od bivšeg muža žene koja mi je iznajmila stan. Ovaj bivši suprug također je bio sin starije žene. Pismo je sadržavalo bezbroj informacija, od brakorazvodne parnice koja je u tijeku do upitne legitimnosti najma stana. Čak je dao i broj telefona i predložio da komuniciramo preko WhatsAppa, jer on trenutno živi u inozemstvu. Naš razgovor, koji je trajao satima, uglavnom se vrtio oko njegovog animoziteta prema bivšoj supruzi. Na kraju smo se dogovorili da ja ostanem u stanu još nekoliko mjeseci i da se osobno nađemo kad se on vrati. Kad je napokon stigao, činilo se kao da se upravo otvorio cirkus. Naposljetku je došlo do faze u kojoj je iznio optužbe protiv mene, tvrdeći da sam bila u romantičnoj vezi s njegovom bivšom suprugom. Situacija je završila tako što sam žurno pobjegao iz stana pod okriljem noći, pritom se odrekao ključa i naknadno blokirao njihove kontakt podatke. I baš tako, bio je to zbogom i njemu i bivšoj ženi.

Oglasi - Advertisement