Poznate osobe koje su se preobratile na religiju često svoja iskustva zadrže u tajnosti, dok postoje osobe koje otvoreno govore o svojoj odluci da napuste islam i prihvate pravoslavlje ili budizam, navodeći različite razloge. Tema slavnih osoba koje mijenjaju svoju vjeru je delikatna stvar, posebno u domeni zvijezda, i intrigantno je otkriti da su neki od njih odlučili napustiti islam i prihvatiti pravoslavlje ili budizam. Motivi koji stoje iza ovih obraćenja često ostaju zagonetni, a otkrivanje imena tih pojedinaca bilo je iznenađujuće, budući da su rijetko otkrivali te značajne transformacije u svojim životima.

Fahreta Živojinović, poznata kao Lepa Brena, renomirana ličnost u sferi narodne glazbe, otvoreno je priznala svoje odstupanje od islama i prihvaćanje pravoslavlja. Uzevši nakon krštenja ime Jelena, odlučila je ne otkriti konkretne motive iza tog izbora. Unatoč tome, ona se svim srcem zalaže za očuvanje pravoslavnih tradicija i radosno slavi spomen na Svetog arhanđela Mihajla zajedno sa svojim najmilijima.

Iako je rođen u muslimanskoj vjeri, folk pjevač Sinan Sakić otkrio je duboki osjećaj duhovnog mira kroz budizam dok je zajedno sa suprugom Sabinom putovao u Indiju. Njihov susret s cijenjenim duhovnim vodičem Sai Babom i vrijeme provedeno u njegovom svetom svetištu ostavili su neizbrisiv trag u njihovim dušama, a prakticiranje meditacije podarilo im je duboki osjećaj spokoja i unutarnjeg mira.

Godine 2015. Emir Kusturica, proslavljeni redatelj, kršten je u pravoslavnom manastiru Savina, uzevši ime Nemanja. Unatoč očevu ateizmu, Kusturičino istraživanje njegovog podrijetla otkrilo je da su njegovi preci bili pobožni pravoslavni kršćani sve dok nisu prešli na islam pod turskom vlašću prije otprilike 250 godina. Ovo značajno otkriće poslužilo je kao katalizator Kusturičine želje da se ponovno poveže s nasljeđem svojih predaka.

Nada Topčagić, odrasla u muslimanskom domu, odluku o prelasku na vjeru donijela je zbog nezadovoljstva okolnostima oko islamskog ukopa njenog oca. Mina Kostić, iako je muslimanskog porijekla, praktikuje pravoslavnu vjeru. S druge strane, Indira Radić, rođena u obitelji različitih bosanskih korijena, s ponosom je prigrlila svoj pravoslavni identitet.

Doznaje se da se folk pjevač Amir Rešić, u narodu poznatiji kao Nino, vjerski preobratio ne jednom, već dva puta. U početku je prihvatio kršćanstvo sredinom 1990-ih, da bi se vratio islamu 2004. Tragično, preminuo je 2007.

Indira Radić, pjevačica rođena u roditeljima različitog bosanskog podrijetla, preobratila se i sada se ponosno identificira s pravoslavljem. Čak je snimila pjesmu “Serbkinja me je majka rodila” kao dokaz svog nasljeđa.

Oglasi - Advertisement