Bijeli bor, poznat i kao Pinus sylvestris, šumski bor ili lučevina, jest četinar visokog rasta i dubokog korijena koji se često koristi u tradicionalnoj medicini. Ovo drvo, koje može narasti preko 10 metara, ima koru koja u mladosti ima smeđo-crvenkastu boju, a s vremenom postaje sivo-smeđa. Borove iglice, koje su sivo-zelene i duge oko 5 do 6 cm, skupljene su u parovima, što je karakteristično za ovu vrstu. Bijeli bor cvjeta u svibnju, a sjeme mu sazrijeva u listopadu druge godine.

Za pripremu sirupa od borovih iglica, koji je poznat po svojim blagotvornim učincima na respiratorni sustav, koriste se mladi izdanci bora. Prije prikupljanja mladih izdanaka, važno je poznavati razlike između jestivih i otrovnih vrsta četinara kako biste izbjegli upotrebu potencijalno štetnih vrsta poput tuje ili tise.

Priprema sirupa od borovih iglica:
Prikupljanje i priprema iglica:
Odaberite sunčani dan za branje mladih borovih izdanaka kako biste osigurali najbolju kvalitetu. Operite iglice pod hladnom vodom kako biste uklonili nečistoće. Ostavite ih da se osuše.

Pravljenje sirupa:
U staklenku redajte slojeve šećera i svježih borovih iglica. Počnite i završite sa slojem šećera. Stavite staklenku na sunčano mjesto kako bi se šećer polako rastopio.

Sazrijevanje sirupa:
Ostavite staklenku na suncu najmanje 40 dana kako bi se sirup formirao.

Ostali načini upotrebe borovih iglica:
Čaj od borovih iglica:
Prokuhajte 20 svježih borovih iglica u vodi 15 minuta. Ostavite da odstoji poklopljeno 30 minuta, procijedite i poslužite.

Ljekoviti preparati:
Smola bora, koja se skuplja sa kore, može se koristiti za liječenje kožnih oboljenja.
Kora bora koristi se za zaustavljanje krvarenja i ima antiseptička svojstva.
Kod pripreme i upotrebe prirodnih preparata uvijek budite oprezni s doziranjem, posebno ako se radi o internom uzimanju. Prije upotrebe bilo kojeg prirodnog lijeka, posebno ako ste trudni, dojite ili dajete djeci, posavjetujte se s liječnikom ili stručnjakom za fitoterapiju. Također, pripremljeni sirup čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako biste sačuvali njegovu svježinu i ljekovita svojstva.

Oglasi - Advertisement