Prema lokalnom dužnosniku koji je razgovarao s Reutersom, razorna eksplozija dogodila se u srijedu tijekom komemorativne manifestacije za godinu dana od atentata na Qassema Soleimanija, cijenjenog iranskog zapovjednika 2020. godine. Tragično je da je eksplozija odnijela živote najmanje 70 pojedinaca i ostavio 170 ozlijeđenih. U početku su lokalni mediji izvijestili o manjem broju žrtava, navodeći da je bilo najmanje 20 žrtava.

Prema izvješćima iranskih državnih medija, dvije su se eksplozije dogodile na mjestu ukopa u gradu Kerman, gdje je pokopan bivši zapovjednik Islamske revolucionarne garde.

Prema novinskoj agenciji IRNA, značajan broj pojedinaca, procjenjuje se na stotine, okupio se na tom mjestu, što je dovelo do najmanje 40 ozlijeđenih.

Nekoliko beživotnih tijela može se vidjeti na ulici u videima koji se dijele na društvenim mrežama.

Prema državnim medijima, iranski dužnosnik okarakterizirao je eksplozije kao “terorističke napade”.

Samo dan nakon što je tragična eksplozija u Bejrutu odnijela život visokog dužnosnika Hamasa Saleha al-Arourija, dogodio se ovaj incident.

Tijekom posjeta Iraku 2020. kako bi se sastao s tadašnjim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem, Soleimani, koji je prethodno bio najviši iranski vojni general, tragično je izgubio život u napadu američke bespilotne letjelice.

Napad dronom izazvao je značajnu diplomatsku krizu između Sjedinjenih Država i Irana, što je rezultiralo osvetničkim napadima projektila na američke vojne baze u Iraku i gurnulo obje nacije opasno blizu ruba rata.

Pokop pokojnika rezultirao je masovnim odazivom od preko milijun pojedinaca, što je na kraju dovelo do tragičnog stampeda koji je odnio živote 56 ožalošćenih.

Oglasi - Advertisement