Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je zakon koji bi prisilio strance da potpišu “ugovor o lojalnosti” koji im zabranjuje da kritikuju zvaničnu politiku, blate sovjetsku vojnu istoriju ili krše tradicionalne porodične vrijednosti.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija je uvela niz strogih zakona koji zabranjuju klevetničke kampanje protiv vojske, a sudovi su osudili opozicione aktiviste na duge zatvorske kazne. Kako se približavaju predsjednički izbori 2024., Putin je opisao rat kao dio egzistencijalne bitke sa Zapadom i rekao da će braniti rusku “svetu” civilizaciju od onoga što on naziva zapadnom dekadencijom.

Državna novinska agencija TASS javila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo nacrt zakona koji će primorati sve strance koji ulaze u Rusiju da potpišu sporazum koji ozbiljno ograničava njihovu slobodu izražavanja. Strancima u Rusiji biće zabranjeno da se “miješaju u aktivnosti javnih institucija Ruske Federacije i u bilo kom obliku omalovažavaju spoljnu i unutrašnju državnu politiku Ruske Federacije, javne vlasti i njihove zvaničnike”, navodi TASS.

Predloženi sporazum bi uključivao odredbe o etici, porodici, “zagovaranju netradicionalnih seksualnih odnosa” i istoriji. Stoga će strancima biti zabranjeno “iskrivljavanje istorijske istine o podvizima sovjetskog naroda u odbrani otadžbine i njihovom doprinosu pobjedi nad fašizmom”.

Nejasno je kakve će biti posljedice kršenja
Procjenjuje se da je Sovjetski Savez izgubio najmanje 27 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, što je na kraju prisililo nacističku vojsku nazad u Berlin. Nakon toga, vlade lojalne Moskvi došle su na vlast u dijelovima istočne Evrope.

Rojters nije mogao nezavisno da verifikuje nacrt zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na upite. Ali zakon još nije formalno poslat u parlament, prenio je Reuters. TASS nije precizirao sa kakvim posledicama bi se stranci suočili ako bi prekršili sporazum.

Da bi postao zakon, dokument mora biti dostavljen Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, pregledan od strane odbora i pročitan više puta prije nego što bude poslan Putinu na potpis. Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela niz ograničenja za strance iz, kako ih naziva, “neprijateljskih zemalja” – zemalja koje joj uvode sankcije.

Oglasi - Advertisement