Institut za proučavanje rata (ISW) analizira navode da je Rusija razvila nove i proširene ratne planove protiv Ukrajine. Prošlog septembra Rusija je anektirala dijelove regiona Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje, potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala. Kijev trenutno pokušava spriječiti ruske snage da zauzmu Avdijevku u regionu Donjecka, ali Rusi se gotovo svakodnevno približavaju gradu, prenosi Index.

Moskva je pokrenula ofanzivu na grad 10. oktobra, što je rezultiralo nekim od najžešćih i najkrvavijih borbi u ratu do sada. ISW je citirao njemački list Bild koji izvještava da Rusija planira “okupirati (nezakonito) aneksiju ukrajinske teritorije izvan četiri ukrajinske oblasti između 2024. i 2026.”.

“Bild” je citirao neprecizirane obavještajne podatke i istakao da se prema ovom planu Rusija nada da će do kraja 2024. zauzeti cijelu Donjecku i Lugansku oblast i napredovati u rijeku Oskil u oblasti Harkov. “Planovi Rusije da započne rat u Ukrajini do 2026. su u skladu s ruskim kontinuiranim pripremama za dugotrajni rat. Ruska vojna komanda provodi dugoročnu reorganizaciju i napore za proširenje kako bi izgradila strateške rezerve, a Rusija postepeno mobilizira svoju odbrambenu industriju za održavanje Tvrdnje ISW-a je dugotrajna borba.

Analitičari procjenjuju da bi plan koji je objavio Bild mogao biti tačan s obzirom na nedavnu “ekspanzionističku retoriku” Vladimira Putina. Ruski predsjednik je ranije tražio da Ukrajina povuče svoje trupe sa “ruske teritorije” kao neophodan preduslov za okončanje rata. “Ruski prijavljeni srednjoročni i dugoročni planovi za okupaciju teritorije izvan četiri (ilegalne) anektirane teritorije su također mogući, budući da su ruski zvaničnici, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, nedavno nastavili ekspanzionističku retoriku, a ruske snage nastavljaju da preduzimaju ofanzivne akcije za širenje njen teritorijalni domet, “pozicija regije Harkov”, napisao je ISW.

Dodali su: “Ruski zvaničnici dali su saopštenja u kojima se navodi da Rusija namjerava okupirati i pripojiti dodatne ukrajinske teritorije izvan trenutne linije fronta i četiri (nelegalne) anektirane teritorije.” Inače, prema Bildu, Rusija planira okupirati i anektirati još ukrajinskih teritorije izvan sadašnje linije fronta.Sljedeći korak tokom 2025. i 2026. biće preuzimanje velikih dijelova Dnjepropetrovske, Zaporoške i Harkovske oblasti.

Oglasi - Advertisement