Ruski predsjednik Vladimir Putin diplomatski izražava spremnost za prekid vatre i pregovore, objavio je New York Times pozivajući se na američke zvaničnike.

Rečeno je da Putin nagoveštava pripreme za primirje od septembra, čime bi se zaustavile borbe na sadašnjim pozicijama. Prije godinu dana, u jesen 2022., Putin je izrazio interes za prekid vatre nakon što je Ukrajina porazila ruske snage na sjeveroistoku zemlje, prema pisanju američkih zvaničnika The New York Timesa. Putin je kasnije jasno dao do znanja da je zadovoljan osvojenim teritorijama i da je spreman da prekine borbu.

Izvori lista napominju da je Putinov pristup ratu karakterisao oportunizam i improvizacija. Ruski predsjednik poduzima korake da smanji rizike i zadrži otvorene opcije u ratu koji će trajati duže nego što je očekivao.

Signali su navodno poslani raznim kanalima, uključujući vlade trećih zemalja koje su povezane sa Sjedinjenim Državama i Rusijom.

– Kažu da su spremni da pregovaraju o prekidu vatre. Visoki strani zvaničnik koji se ove jeseni sastao s predstavnicima Kremlja rekao je da žele ostati na bojnom polju.

– Bivši visoki ruski zvaničnik potvrđuje da je Putin zaista spreman da ostane.

Navodi se da ruski lider nije spreman da “odmakne ni metar” od osvojenih pozicija.

Sagovornici New York Timesa rekli su da Putin shvata da je sada najbolje vrijeme za postizanje dogovora. Borbe su zastale, ukrajinska kontraofanziva je propala, a podrška Zapada je oslabila zbog borbi u Gazi.

Neki analitičari tvrde da Putin ima koristi od dugog rata i želi da odloži sve pregovore dok se Donald Tramp ne vrati na vlast. Bivši ruski zvaničnici rekli su da se Putin nada da će brzo postići dogovor. Prema jednom izvoru, idealno vrijeme bi bilo prije ruskih predsjedničkih izbora u martu.

Američki zvaničnici su istakli da Putin više ne poziva da se Volodimir Zelenski zbaci s vlasti u Ukrajini. Rekli su da prekid vatre koji je predložila Moskva znači održavanje suverene Ukrajine sa Kijevom kao glavnim gradom, ali će skoro 20% ukrajinske teritorije ostati pod ruskom kontrolom.

– Putin sada čeka konkretniji predlog, rekli su zvaničnici.

Kijev do sada nije dao nikakav signal da je spreman da prihvati ovu ponudu.

No, neki američki zvaničnici vjeruju da bi ovo mogao biti pokušaj Kremlja da skrene pažnju i da ne odražava Putinovu istinsku spremnost na kompromis. Bivši ruski zvaničnici vjeruju da bi Putin mogao promijeniti mišljenje ako ruske trupe preuzmu inicijativu na bojnom polju.

Oglasi - Advertisement