Miomi materice su benigni tumori koji se najčešće javljaju kod žena u dobi od 30 do 40 godina, iako se mogu pojaviti i u ranijem uzrastu. Uzrok njihovog nastanka nije u potpunosti poznat, ali je poznato da hormoni poput estrogena i humanog placentnog laktogena podstiču njihov rast. Genetska mutacija u matičnim ćelijama smatra se glavnim razlogom nastanka ovih tumora.

Simptomi Mioma

Glavni simptomi mioma materice uključuju bol i krvarenje, poremećaje funkcije obližnjih organa i rast tumora. Mogući simptomi također obuhvaćaju teške i dugotrajne menstruacije, lokalizovan bol u donjem dijelu stomaka i leđima. Brži rast tumora može uzrokovati produžene bolove.

Dijagnostika i Liječenje Mioma

Klinička dijagnoza mioma u ranim fazama nije uvijek moguća. Koriste se ručni pregledi, ultrazvuk, radiografija i endoskopija za detaljniju dijagnozu. Liječenje obuhvaća hirurške metode, a u nekim slučajevima se preporučuje histerektomija. Savremene metode liječenja mogu smanjiti veličinu mioma i omogućiti ženama kvalitetniji život.

Osim medicinskog liječenja, postoji i prirodni recept za borbu protiv mioma i cista:

Sastojci:

  • Pola litra soka od repe
  • 0.25 kg meda

Priprema:

  • Pripremite sok od repe i pomiješajte ga sa medom u blenderu.
  • Pijte dobijeni napitak u količini od jedne čaše nakon doručka, ručka i večere.

Napomena: Ovaj napitak se može koristiti kao dodatak tradicionalnim metodama liječenja, ali uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije početka bilo kakvog alternativnog tretmana.

Oglasi - Advertisement