Njena majka je čuvena glumica, i ona se proslavila u istoj profesiji, neki možda i ne znaju kakva veza spaja Marišku Hargitej i Džejn Mensfild. Reč je o onoj najsnažnijoj vezi, ćerke i majke.

Glumica Mariška Hargitej je četvrto od petoro dece koliko ih je imala Džejn Mensfild, glumica iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka koju smatraju i prvom starletom. Džejn Mensfild je ćerku Marišku dobila u braku sa Miklošem Mikijem Hargitajem, koji je u to vreme nosio titulu Mistera univerzuma.

Glumica Hargitej rođena je u Santa Moniki u Kaliforniji. Njeno ime i srednje ime Mariška Magdolna odnose se na Mariju Magdalenu dok prezime, takođe mađarsko, označava planinu Hargitu, koja se nalazi u Erdelju, danas u Rumuniji.
Njeni roditelji razveli su se 1963. Kasnije je razvod koji se desio u Meksiku, proglašen nevažećim. Džejn i Mikloš pružili su drugu šansu braku nekoliko meseci pre nego što se Mariška rodil, ali su se konačno razveli u avgustu 1964. godine. Nekoliko kasnije Džejn se udala za reditelja Meta Simbera.

Mariška Hargtej ima dve polusestre, Džejn Meri Mensfild i Tinu Hargitej, dva brata, Mikloša i Zoltana Hargiteja i polubrata Antonija Otavijana, koji se bavio režijom. Diplomirala je na UKLA školi pozorišta i filma.

Glumica se 2004. udala za glumca Pitera Hermana sa kojim ima sina Avgusta Mikloaš Fridriha Hermana. Mariška je suosnivačica Fondacija za pomoć žrtvama seksualnih zločina.
Bivša mis Beverli Hils najpoznatiju ulogu ostvarila je u seriji “Zakon i red: specijalna jedinica za žrtve” koja joj je donela dosta nagrada.

Tragična nesreća

Mariška Hargitej imala je samo tri i po godine kada je njena majka poginula.

Filmska zvezda Džejn Mensfild stradala je u saobraćajnoj nesreći u Luizijani, na putu ka Nju Orleansa. Poginuli su tog dana i njen advokat Sem Brodi i vozač Roni Harison, verenik Ilejn Stivens. Njeno troje dece koja su bila u kolima je preživelo: Miki Junior, Zoltan i Mariška Hargitej koja se nalazila na zadnjem sedištu.
Zadobila je u toj nesreći samo ožiljak na levoj strani lica, njena braća bila su lakše povređena. Nakon ove tragedije starateljstvo nad njima pripalo je njhovom ocu.

Izveštanje o toj nesreći bilo je preteča okupljanja paparaca decenijama kasnije, pravi se danas paralela između pisanja o tom nemilom događaju i o udesu u kojem je 1997. stradala princeza Dajana. Počela je tada era bezobzirnog novinarstva kako su to nazivali prijatelji Džejn Mensfild.

Ova glumica rođena je kao Vera Džejn Palmer u Pensilvaniji. U najranijem uzrastu pokazala je izuzetan dar za sviranje violine i klavira. Njeni nastavnici bili su ubeđeni da će jednoga dana nstupiti u Karnegi holu. Glumica je imala IQ 163 i govorila je pet jezika. Studirala je hemiju, psihologiju i glumu.
Zbog brojnih predrasuda, bilo je onih koji su smatrali da je ona “samo još jedna holivudska lepotica, ne naročito pametna”, ali je to naravno bilo daleko od istine.

Džejn je odrasla u veoma bogatoj porodici, procenjivalo se da je dede nasledila oko 850.000 dolara a da joj je baka ostavila 340.000 dolara. Bila je jedino dete advokata Herberta Vilijama Palmera. Odrasla je u Nju Džerziju gde je njen otac zastupao guvernera ove države. Glumičin otac umro je od srčanog udara 1936. godine. A njena majka se 1939. udala za industrijalca Harija Lorensa Pirsa i nastavila da živi u Dalasu.
Put do slave

Džej je imala 17 godina kada se udala za vojnika Pola Mensfilda, sa kojim je dobila ćerku Džejn Mari. Njenom suprugu nije se dopadalo što je početkom pedesetih učestvovala na izboru za Mis Kalifornije. Nakon toga su se preselli u Dalas i upisali studije glume.

Dok je maštala o karijeri kakvu je imala Širli Templ, koja je bila njen uzor, nije bežala od raznih poslova, prodavala je knjige, pozirala bi kao model za umetničke slike, radila na recepciji plesnog studija.

Kada se vratila u Dalas, upisala je časove glume kod Baruha Lumeta, preko koga je upoznala i njegovog sina Sindija Lumeta koji joj je obezbedio prvo probno snimanje u Holivudu.
Iako muž u početku nije podržavao njenu odluku da se takmiči na izborima lepote, dok su živeli u Ostinu, ponela je više “kruna”. Kada su nastavili život u Los Anđelesu, ona je radila i kao prodavačica kokica i bombona, učiteljica plesa, model i fotograf u restoranu.

Igrala je sa suprugom u više pozorišnih predstava. Mediji nisu bili blagonakloni prema njoj pa su pisali da neće ostvariti ozbiljniju karijeru zbog prevelikih grudi. Nije se u početku dopala ni producentima Paramount Pictures i Warner Bross, ona nije odustajala od želje da uspe pa je promenila imidž ofarbavši se u plavo što u početku nije menjalo situaciju.

“Kopira me u svemu”, govorila je Merilin Monro

Džejn Mensfild pojavila se 1953. u čuvenom magazinu “Playboy” gde se nalazila i fotografija Merilin Monro koja je o koleginici rekla: “Ona mene u svemu imitira, a to je jako uvredljivo i za nju i za mene”.
Konkurencija nije zasmetala Džejn koja se kasnije udvarala tadašnjem predsedniku Džonu F. Kenediju i glavni razlog tome bilo je to što su ovog političara povezivali sa Merilin Monro (taveza bila je kobna po glumicu). Šuškalo se i da se ljubila sa ovim moćnim Amerikancem da bi iznervirala svoju rivalku.

“Kladim se da će Merilin poludeti zbog ovoga”, govorila je Džejn. Slike u “Playboy” nisu se nimalo dopale njenom suprugu koji je zatražio starateljstvo nad njihovom ćerkom, a nju nazvao “nepobodna majka”. Sumnjalo se i da je Pol doneo odluku o razvodu jer je shvatio da će uvek biti u senci svoje supruge. Ona je na sudu rekla da je Pol bio ljubomoran na njenu čivavu, razvod joj je išao u korist.
Prvu filmsku ulogu odigrala je u filmu “Female Jungle”, njen honorar bio je 150 dolara. Igrala je i u “Pete Kelly’s Blues”, “Hell on Fisco Bay”, “Illegal”, “Alfred Hitchock Presents”, “The Red Skelton Hour”. Imala uspeha na Brodveju.

Bila je prva glumica koja se pojavila naga u filmu (“Promises, promises”), ponekad bi bez odeće šetala ulicom. Bila je na neki način i preteča Barbi stila koji je danas popularan. Otvoreno je pričala o seksu: “Mislim da je seks zapravo zdrav, svako ko misli suprotno, licemeran je”.

“Ona je našla tu slabu tačku u marketingu zvanu optimalna novina. Stvorila je brend koji je bio idealna mešavina originala i odstupanja, replika Merilin Monro koja je napravila korak dalje”, rekao je Rej Strejt, bivši pres sekretar i biograf Džejn Mensfild.

Oglasi - Advertisement