Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji s Jensom Stoltenbergom ustvrdio je da je Vojska Srbije svoje dužnosti izvršavala s visokom razinom profesionalizma.

Vojska Srbije je s velikim profesionalizmom izvršila svoje dužnosti. Vojska nikada nije djelovala izvan svojih ovlaštenja i uvijek je održavala odgovarajuće odnose s KFOR-om i NATO-om. Nadalje, naše je pravo kao naroda da odredimo pravilan raspored naših oružanih snaga u skladu s Ustavom Republike Srbije i svim relevantnim zakonima, bez ugrožavanja drugih.

Predsjednik je jasno rekao da Srbija drži stav vojne neutralnosti i da ne slijedi upute bilo kojeg vanjskog subjekta.

Pojedinac ili pojedinci koji su odgovorni za upravljanje i rukovođenje Vojskom Srbije javno su poznati. U svojstvu vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga uputit ću službeni zahtjev Vladi Srbije da razmotri mogućnost nastavka zajedničke vojne obuke s našim partnerima.
Ne razmišljamo o tome da nam želje naše vojske diktira Priština.

Predsjednica je jasno rekla da nitko iz Prištine nema ovlasti diktirati naše odluke u vezi s područjem unutar 10-15 kilometara od administrativne linije, jer je nužno da izbjegnemo takve neželjene ishode.

Srž stvari je u priznavanju samoproglašenog suvereniteta Kosova.

Govoreći o pregovorima u Bruxellesu, Vučić je objasnio da je primarni cilj pristati na priznanje samoproglašene neovisnosti Kosova. Pojasnio je da je stalno premještanje ljestvi namjerna taktika koja se koristi protiv njih.

Oglasi - Advertisement