Turski zastupnik iz oporbene stranke tragično je preminuo u četvrtak, samo 48 sati nakon što je doživio srčani udar i kolabirao u parlamentu. Ovaj nesretni događaj dogodio se dok je zastupnik završavao govor u kojem je žestoko kritizirao vladin pristup Izraelu.

Tijekom televizijske objave, ministar zdravstva Fahrettin Koca obavijestio je javnost da je Hasan Bitmez, 54-godišnji član parlamenta iz stranke Saadet, preminuo u gradskoj bolnici u Ankari.
Prema njegovoj zastupničkoj biografiji, diplomirao je na Sveučilištu Al Azhar u Kairu, a obnašao je i dužnost predsjednika Istraživačkog centra Islamske unije te bivšeg zaposlenika islamskih nevladinih organizacija.

On je stupio u brak i imao je odgovornost podizanja jednog potomka.

Bitmez je u utorak, tijekom glavne skupštine, kako se vidjelo u službenom saborskom prijenosu, iznenada doživio kolaps, pao je na pod nedugo nakon što je stupio na govornicu.

Unatoč tekućem sukobu u Gazi i snažnoj osudi turske vlade izraelskih vojnih akcija, vladajuća stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) suočila se s kritikama zbog održavanja trgovinskih odnosa s Izraelom.

Bitmez je optužio publiku za suučesništvo s Izraelom, kritizirajući njihovu podršku trgovini s tom zemljom. Svoje negodovanje izrazio je postavljanjem transparenta na podij koji je označio Izrael kao ubojicu i optužio AKP da surađuje s njima.

Tijekom rasprave o proračunu Ministarstva vanjskih poslova za 2024. godinu izravno se obratio zastupnicima optuživši ih da su kolaboracionisti i da snose odgovornost za krvoproliće Palestinaca. Ustvrdio je da njihove akcije doprinose svakoj bombi koju Izrael lansira protiv Gaze.

Odmah po završetku svog obraćanja, Bitmez se neočekivano prevrnuo unatrag na tlo, što je natjeralo kolege zastupnike da brzo napuste svoje pozicije i pohitaju mu u pomoć.

Prema Kocinim riječima, rezultati angiografije otkrili su potpuni začep u dvije primarne vene srca.

U utorak je Koca rekao da je srce te osobe prestalo funkcionirati, da bi ga ponovno oživjeli unutar parlamenta i brzo prevezli u bolnicu u roku od 20 minuta. Korištenje medicinske opreme u bolnici odigralo je presudnu ulogu u održavanju njegova života.

Na predsjedničkim izborima održanim u svibnju, mala islamistička stranka Saadet pridružila se glavnoj oporbenoj koaliciji u potpori Kemalu Kilicdarogluu, koji se natjecao protiv Erdogana i na kraju izašao kao pobjednik.

Prema Reutersu, sporazum o savezništvu omogućio je Saadetovim zastupnicima poput Bitmeza da osiguraju parlamentarna mjesta tako što su bili uključeni na liste kandidata primarne oporbene stranke, CHP.

Oglasi - Advertisement