Kao odgovor na nemire koji su se dogodili prošle godine i napetosti u zajednici proizašle iz rata u Gazi, berlinska policija priprema značajnu operaciju za nadolazeći doček Nove godine.

Prema riječima Barbare Slovik, komesarke berlinske policije, ova novogodišnja noć obilježava najveću policijsku operaciju kojoj smo svjedočili u nekoliko desetljeća.

“Operativna situacija postaje znatno izazovnija i zamršenija prvenstveno zbog sukoba koji su u tijeku na Bliskom istoku”, pojasnila je. U protekloj godini, uz uobičajeno žestoko izlaganje vatrometa na ulicama, u određenim dijelovima Berlina i drugih istaknutih urbanih središta bilo je slučajeva bacanja petardi i drugih napada usmjerenih na policajce, vatrogasce i bolničare.
U novogodišnjoj noći Slovik je objavio da će se rasporediti približno 2.000 do 2.500 berlinskih policajaca iz Saske, Saske-Anhalt i savezne policije.

Istovremeno, povećat će se i broj patrolnih vozila tijekom noći, s redovnih 150 na ukupno 220, kako je navela. Nadalje, dodatnih 500 policajaca bit će poslano na prigradske i međugradske željezničke postaje.

Događaji koji su se dogodili u novogodišnjoj noći imali su veliku ulogu u znatnom povećanju broja policijskih službenika. Slovik je naglasio pojačane sigurnosne mjere koje se provode, rekavši: “Pojačavamo zaštitu vatrogasaca i drugog osoblja za hitne slučajeve. Osim toga, održavamo snažnu prisutnost u određenim četvrtima.

Slovik je nadalje primijetio da se očekuje da će se intenzivne emocije koje proizlaze iz sukoba na Bliskom istoku očitovati u javnim demonstracijama i prosvjedima.

Oglasi - Advertisement