Prošle je godine Nikola Vejnović, srpski YouTuber i fitness stručnjak, napravio fascinantan eksperiment: pojeo je 300 jaja u roku od samo 10 dana. S primarnim fokusom na razinu kolesterola, ovaj ambiciozni pojedinac pokušao je ispitati utjecaj konzumiranja tako velikih količina ove namirnice na njegovu krvnu sliku.

Prevladava mišljenje da jaja imaju izravan utjecaj na razinu kolesterola, ali Nikola je bio odlučan u svojoj misiji da dokaže da to nije sasvim točno, čak i kada se tjera do krajnosti.
Fitnes entuzijast u svoju je prehranu uvrstio jaja u raznim oblicima, uključujući kajganu s pršutom, kuhana jaja, bjelanjke i proteinske shakeove, ali i nasjeckane žumanjke s grčkim jogurtom i kiselim krastavcima. Zanimljivo, jednom je doručkovao kajganu napravljenu od nevjerojatnih 20 jaja.

Za vrijeme trajanja ovog pothvata Vejnović je iznio zanimljivo opažanje: prekomjerna konzumacija jaja rezultirala je vrtoglavicom, smanjenom koncentracijom i ubrzanim mašćenjem kose. Začudo, nije doživio nikakvu bolest ili dosadu od monotone prehrane, suprotno uobičajenim očekivanjima. To mu je omogućio njegov inovativni pristup pripremi jaja na mnoštvo različitih metoda.
Nikola je izazov započeo s gotovo savršenom krvnom slikom. Međutim, nakon što je konzumirao 300 jaja tijekom 10 dana, podvrgnut je još jednoj rundi kompletne analize. Rezultati su pokazali pad leukocita sa 7,1 na 6,1, pad eritrocita sa 5,56 na 4,46, značajan pad hemoglobina sa 165 na 128, te vrijednost hematokrita ispod referentne vrijednosti.

Što se tiče kolesterola, razloga iza eksperimenta ovog YouTubera, nalazi su sljedeći: razine glukoze ostale su relativno stabilne, urea je pokazala porast, ali je ostala unutar normalnog raspona, a slični rezultati primijećeni su za kreatinin, željezo, alt i ast.
Čak i uz konzumaciju prekomjernih količina hrane, razina ukupnog kolesterola porasla je samo s 2,91 na 3,44, što je znatno niže od preporučene vrijednosti od 5,20. Slično tome, razina LDL-a, poznatog kao loš kolesterol, porasla je s 0,22 na 0,80, ali je i dalje znatno ispod referentne vrijednosti od 4,10.

Važno je uzeti u obzir da se Vejnovć aktivno bavi sportom i nutricionizmom te stoga njegov pristup prehrani možda nije primjeren općoj populaciji.
Prema riječima dijetetičarke-nutricionistice Tanje Olajdžije, nema razloga za brigu oko uvrštavanja jaja u svakodnevnu prehranu. Naglašava da idealna količina varira ovisno o pojedincu, no za općenito zdrave osobe s prosječnim energetskim potrebama ženama se preporučuje 2-3 jaja dnevno, a muškarcima 2-4 jaja dnevno. Ove ažurirane preporuke proturječe prethodnim smjernicama koje su predlagale te iznose na tjednoj bazi.

U današnje vrijeme svjesni smo da kolesterol koji se nalazi u jajima ima manji utjecaj na ukupne razine kolesterola, posebno LDL kolesterola, u usporedbi s drugim sastojcima prehrane. Uz istinsku nutritivnu vrijednost koju jaja posjeduju, možemo ih s pouzdanjem uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu bez ikakve bojazni.

Oglasi - Advertisement