Uzročnost incidenata trovanja povezanih s pojedinim Coca-Cola pićima u Hrvatskoj nije razjašnjena i i dalje je izvor neizvjesnosti.

Kao sigurnosnu mjeru iu skladu sa smjernicama DIRH-a, brojni trgovci odlučili su ukloniti Coca-Coline proizvode iz svog inventara. No, unatoč ovoj mjeri opreza još uvijek postoje police trgovina koje obiluju Coca-Colinim proizvodima.

Pretražujući obaviješteni Index, čitatelj je naletio na zanimljivu zgodu u food outletu Žabac na Dolcu. Tijekom svog posjeta ovog poslijepodneva, naišla je na izložbu Coca-Cola proizvoda s istaknutom etiketom koja je glasila: “Naš izbor Coca-Cole dolazi iz Poljske. Hvala vam na pokroviteljstvu.

Malim slovima je naglašeno da se radi o tvari koja nije točena u Hrvatskoj te je stoga točna.

Kasnije danas, predmetna trgovina je postavila niz usporedivih slika na svoju službenu Facebook stranicu. Uz to, uključili su i snimku poruke otisnute na stražnjoj strani boce Coca-Cole koju trenutno promoviraju.

Objava publikacije izazvala je mnoštvo komentara.

U vezi s predmetnim proizvodom dano je nekoliko komentara. Neki su izjavili da je najbolje potpuno prestati s njegovom uporabom, dok su drugi izrazili nevoljkost da je konzumiraju. S obzirom na nedavne događaje, mnogi sada oklijevaju piti bilo što. Bilo je izvješća o brojnim artiklima uklonjenim s polica trgovina, što je izazvalo paniku i zabrinutost.

Vili Beroš, hrvatski ministar zdravstva, izjavio je u srijedu da postoje konkretne indicije koje bi mogle dovesti do trovanja građana. Dodao je i da postoji mogućnost da prilikom čišćenja boca neki elementi nisu u potpunosti identificirani, što je moglo rezultirati ovakvim incidentima.

Iako postoji nekoliko osobitosti koje treba razmotriti, neki tragovi o uzroku mogu postojati, ali Državni inspektorat će voditi tu istragu. Beroš je u razgovoru za Dnevnik HRT-a sugerirao da su štetu možda uzrokovali neadekvatno definirani elementi koji su bili prisutni tijekom procesa čišćenja boce. U prilog toj mogućnosti govori i opseg i vrsta štete, kao i činjenica da vlasnik ostaje nepromijenjen.

Iako je priznao stvar, izrazio je nevoljkost da o tome dalje razgovara. Objasnio je da nije u njegovoj nadležnosti kao ministra zdravstva da se bavi ovim problemom.

Izjava o kojoj je riječ nije bila predmet polemike.
Tijekom rasprave o otkopavanju 16 bočica koje su bile izuzete u Rijeci, a za koje nije utvrđeno da sadrže problematičnu tvar, govornik je odgovorio ustvrdivši da ovo otkriće služi kao pokazatelj da korijen ovih nepovoljnih pojava ostaje neidentificiran.

Učestalost pojedinaca koji prijavljuju simptome povezane s ovim problemom je u neugodnom porastu. U Hrvatskoj je procijenjeno ukupno 14 pacijenata u različitim bolnicama. Prvi je pacijent primljen u KBC Rijeka i ima najteže ozljede, zatim sedam u KBC-u, jedan u Varaždinu, dvoje u Merkuru, dvoje u Karlovcu, a troje u KBC-u. Dok četiri pacijenta imaju potvrđene lezije probavne sluznice, većina ih nema. Zbog toga je većina pacijenata otpuštena iz bolnice i propisano im je kućno liječenje. Beroš je iznio tu informaciju.

Prema njegovom opažanju, jedini pozitivni aspekt ove situacije je da klinička manifestacija ozbiljnog oštećenja sluznice probavnog sustava nije komplicirana.

(3) Ekipa, uzeli smo si vremena i prepisali vam… – Žabac Food Outlet | Facebook

Obavljena analiza sporne mineralne vode
Uzorak mineralne vode Romerquelle Emotion iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nema razinu kiselosti niti koncentraciju metala iznad dopuštenog te ne bi trebala izazvati boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu objavio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

“Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Državni inspektorat zaprimio je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ispitni izvještaj o kontroli uzorka mineralne vode s okusom borovnice i nara Romerquelle Emotion, koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Nakon što je jedna osoba hospitalizirana u riječkom KBC-a s težim oštećenjima jednjaka uslijed konzumacije spornog pića, sanitarna inspekcija uzela je uzorke i poslala ih na analizu.

Uzorak je analiziran na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5”, navodi DIRH

Rezultati analize na aditive i pesticide također su sukladni s važećim propisima.

“Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi s maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi”, navodi se.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, osim mineralne vode, poslala je na analizu i jedan uzorak “Coca cola, Original taste, 500 ml” iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Čekaju se rezultati
Za te uzorke još nisu stigli rezultati nalaza iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Državnog inspektorata RH napominju da se, slijedom zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela, vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere.

Iz DIRH-a su naknadno pojasnili za Hinu, kako bočice Romerquellea i Coca Cole iz kojih su piće konzumirale dvije ozlijeđene osobe u Rijeci i Zagrebu nisu obuhvaćeni analizom HZJZ-a jer ih je uzelo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Oglasi - Advertisement