Vedrana i Marko Nedeljkov iz Kaća mnogima su poznati po revolucionarnom radu u uzgoju minijaturnih lubenica na našim prostorima. Međutim, ono što malo tko zna jest da njihovoj inovativnosti tu nije kraj. Neustrašivo su prije pet godina krenuli u sferu uzgoja batata.

U 2018. počeli su uzgajati slatki krumpir, povrće koje bilježi porast popularnosti na lokalnom tržištu. Odluka o uzgoju batata bila je potaknuta spoznajom da ovaj domaći proizvod nije lako dostupan na našem tržištu.

Vedranina priča počinje skromnim počecima, obrađivanjem malih parcela od pola hektara. Kako je vrijeme prolazilo, širilo se znanje i tržište, širila se i proizvodnja. Trenutno posluju na dva hektara zemlje. Gledajući u budućnost, Vedrana planira inspirirati i educirati druge proizvođače, surađujući s njima kako bi ove proizvode plasirali na tržište od 2021. godine.

Isključivo korištenje presadnica za proizvodnju

Proces proizvodnje batata u potpunosti se razlikuje od procesa proizvodnje krumpira. Batat, tropska biljka, uzgaja se iz presadnica i ima dvogodišnji životni ciklus.
U mjesecu veljači počinje proces uzgoja presadnica u okviru staklenika. Te se sadnice, koje mogu biti kontejnerske sadnice s korijenom ili reznice bez korijena, sade od sredine svibnja do sredine lipnja. Naša proizvodnja primarno je usmjerena na ukorijenjene sadnice, iako uvozimo neukorijenjene reznice iz Španjolske u manjem opsegu. Osim toga, nudimo sadnice batata za pojedince zainteresirane za njihov uzgoj iz osobnih ili komercijalnih razloga. Vedrana daje dodatno pojašnjenje po ovom pitanju.

Proces uzgoja batata

Iako Vedrana i Marko uzgajaju više sorti batata, važno je napomenuti da je proces uzgoja ovih kultura nimalo jednostavan. Međutim, jedna velika prednost slatkog krumpira u odnosu na obični krumpir je njegova otpornost na najraširenijeg štetnika krumpira, poznatog kao krumpirova plamenjača, kao i njihova sposobnost da se obrane od destruktivne bolesti plamenjače.
Prema riječima našeg sugovornika, znanje o uzgoju batata stekli su kroz praktične pokuse na vlastitim plantažama. Proces proizvodnje predstavlja značajne poteškoće zbog nepostojanja tropske klime. Slatki krumpir, za razliku od običnog krumpira, je delikatniji i zahtijeva opsežan ručni rad tijekom faze rasta i berbe, budući da trenutno nema strojeva posebno dizajniranih za ovaj usjev. Ipak, trud uložen u uzgoj batata donosi znatno veće povrate.

Nakon što je batat izvađen, prolazi početni proces sušenja koji traje 7-10 dana na temperaturnom rasponu od 25-30°C, uz povišenu vlažnost zraka. Nakon toga, batat se može čuvati do godinu dana na temperaturi od 12-15°C.

Subvencije su dio mog iskustva.

Farma čiji su vlasnici Vedrana i Marko relativno je nova. Ove dvije osobe, koje su slučajno agronomi, posjeduju izvanrednu kombinaciju ambicije, kreativnosti, odgovornosti i snažne radne etike. Oni su puni ideja i težnji, ali nažalost, suočavaju se s značajnom preprekom na svom putu brzog napretka: nedostatkom financijskih sredstava.
Zbog nedostatka radne snage našoj farmi su potrebni novi strojevi. Naša trenutna oprema sastoji se od dva traktora koji su u upotrebi ukupno 100 godina, tako da su nam potrebni novi traktor i druga poboljšanja kako bismo poboljšali i pojednostavili naš proizvodni proces. Aktivno sudjelujemo u državnim i pokrajinskim natjecanjima, a sreća je što smo uspostavili čvrstu partnersku suradnju s Razvojnom agencijom Vojvodine i Gradskom upravom za gospodarstvo. Ove organizacije prepoznaju naš potencijal i pružaju nam vrijednu podršku. U listopadu smo imali privilegiju predstaviti naše proizvode na sajmu Fruit Attention u Madridu, u organizaciji RAV-a. Nadalje, u veljači ćemo sudjelovati na sajmu Fruit Logistica u Berlinu. Podrška koju dobivamo na ovim događajima za nas je od ogromnog značaja jer pokazuje vjeru u naš rad i njegov potencijalni učinak. Vedrana, jedna od članica našeg tima, izražava zahvalnost na mogućnostima i podršci koju smo dobili.
U početku je naša strategija uključivala prodaju naših proizvoda izravno na lokalnom tržištu kao način uspostavljanja veze s kupcima, unatoč našem nedostatku priznanja. Trenutačno smo proširili svoje poslovanje na suradnju s nacionalnim tržištima, a naš budući cilj je izvoz.

Tijekom početnih faza proizvodnje, značajan dio truda i resursa uložen je u marketing i edukaciju kupaca o našim proizvodima. Trenutačno smo oduševljeni što drugi proizvođači ulaze na tržište, jer potvrđuje našu odluku i čini prodaju lakšom. Sve veći broj pojedinaca koji su upoznati s divnim okusima hrane koju uzgajamo s naših polja pozitivno je utjecao na naše poslovanje. Takve osjećaje iznijela je Vedrana.

Oglasi - Advertisement