Danas, kada pravoslavni vjernici slave Božić, članovi Variety showa otkrivaju kako slave najživlje hrišćanske praznike.

Aca Ilić i Biljana Jevtić rado provode Božić i Božić u krugu porodice i nikada ne rade tokom dana.

– Kada su u pitanju veliki pravoslavni praznici, uvek se trudimo da se uklopimo u krug porodice. Ako budemo radili cijele godine, možemo barem tog blagog dana biti zajedno i tu tradiciju prenijeti na našeg sina da jednog dana i on preuzme običaj i da ga ima kod kuće – rekao je Aka, dok je pjevačica Ana otkrila kako njeni praznici se proslavljaju kod kuće.

——Ta radost iščekivanja je nešto najljepše. „Prvo odemo u crkvu, zapalimo jelku, napravimo vino, a onda radimo sa ženama iz komšiluka da deci donesemo slatkiše i okupimo se u komšiluku“, napomenula je Ana.

Bogata svečana trpeza

Tradicionalna jela, pored belog luka, nezaobilazna su i na božićnoj trpezi.

– Za Božić imam neizostavni komorač ili aspik, da kažem moderniji izraz. Morale su biti prave, naše i domaće, rekla je Kakana i dodala da je sve sama napravila na festivalu. Isto važi i za Biljanu Jevtić, koja kaže da je odlična domaćica.

– Ja sam žena sa juga i uglavnom jedem tradicionalnu hranu. Prvi je bijeli luk koji se utrlja u zoru. A tu je i sve što sam godinama spremala, salme, domaće supe, neizbežna ruska salata, sve vrste pita… Volim bogate stvari, od svega po malo – kaže pevačica.

Viki jede na podu

– Badnje veče je uvek brzo, jedemo na podu, pripremamo tradicionalni brzi pasulj, trljamo beli luk. Na stolu je i mnogo sušenog voća. Za Božić je masna trpeza sa kolačima, sambalom, pecivima, čorbama, nešto posebno. Mi južnjaci volimo da kuvamo i spremamo, pa i ja volim da kuvam. Ali za božićne i uskršnje trpeze imaju svoj tradicionalni način pripreme – kaže mi Viki.

Svi običaji su poštovani i u domu Cece Ražnatović, čija je sestra Lidija takođe bila na imućnoj trpezi.

– Apsolutno se oslanjam na svoju sestru, ona sve brine o tome. “Bilo da je Božić, Uskrs ili svi praznici, uvijek imamo dosta na stolu”, rekla je Seka.

Oglasi - Advertisement