Miroslav V. je pred Vrhovnim sudom Republike Srpske osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog zločina silovanja maloljetnice, koja je tada imala samo 14 godina.

Nakon prvostepene presude Okružnog suda u Banjoj Luci, Miroslav V. je osuđen na 10 godina zatvora. Međutim, nakon žalbenog postupka kazna mu je produžena za dodatnih 5 godina. Optužbe protiv njega uključivale su tri točke za upuštanje u seksualne aktivnosti s maloljetnicom mlađom od 15 godina, za što je proglašen krivim.

Prema riječima Jelene Despotović, tajnice Vrhovnog suda Republike Srpske, žalba obrane odbijena je zbog neosnovanosti, dok je žalba tužiteljstva djelomično usvojena, pa je optuženi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Uz izrečenu zatvorsku kaznu, okrivljeniku je izrečena kazna koja uključuje dvije godine zabrane komuniciranja i približavanja žrtvi u krugu od 150 metara. Naime, ovo će ograničenje započeti tek nakon isteka zatvorske kazne.

Prema presudi, optuženi je kaznena djela počinio svjesno u tri odvojena navrata od 1. svibnja do 19. rujna prošle godine u unajmljenom stanu, potpuno svjestan značajne starosne razlike između sebe i žrtve.

Suđenje u konkretnom slučaju nije bilo otvoreno za javnost zbog zaštite žrtve.

Oglasi - Advertisement