Kanada je stekla reputaciju nacije koja nudi široku lepezu poslovnih mogućnosti, pružajući pojedincima izvanrednu priliku za stvaranje značajnih prihoda. Sa svojom stabilnom gospodarskom klimom i raznolikim rasponom industrija, Kanada se može pohvaliti vrlo unosnim plaćama. Ove povoljne okolnosti očarale su pojedince iz cijelog svijeta, posebno one koji dolaze s Balkana, koji traže bolji životni standard i radne uvjete.

Vjeruje se da trenutna populacija Srba koji žive i rade u Kanadi premašuje 90.000, a većina je koncentrirana u gradovima Toronto i Vancouver. Srbi u Kanadi obično nalaze posao u građevinskom, medicinskom i transportnom sektoru.
Na koje faktore ovise plaće u Kanadi?

Obrazovanje je primarni i najvažniji element koji se ne može zanemariti. Vrhunsko obrazovanje i poboljšane vjerodajnice otvaraju putove do unosnih prilika za posao, omogućujući pojedincima da se istaknu u moru konkurencije.

Iskustvo je ključni element koji utječe na plaću. Konkretno, radno iskustvo koje uključuje specijalizirane vještine ili rukovodeće pozicije obično rezultira većim plaćama. Osim toga, industrija u kojoj ste zaposleni uvelike utječe na vašu plaću. Određene industrije, poput tehnologije i zdravstva, često daju veće naknade zbog opsežne specijalizacije i potrebe za kvalificiranim stručnjacima.
Geografski položaj igra ključnu ulogu u određivanju plaća. Urbana središta poput Toronta i Vancouvera, poznata po visokim troškovima života, nude znatno veće plaće kako bi nadoknadili troškove. S druge strane, manji gradovi i ruralna područja, koja karakteriziraju niži troškovi života, nude skromnije naknade.

Naknada za liječnike i medicinske stručnjake u kanadskoj zdravstvenoj industriji.

U području globalnih naknada, medicinski stručnjaci u Kanadi su na vrhu s najvišim plaćama. Zdravstvena industrija daje prednost stručnosti i znanju, što rezultira time da medicinski stručnjaci često zarađuju i više od 20.000 eura mjesečno, što nije neuobičajena brojka.

U području medicine najmanja primanja imaju laboratorijski tehničari i tehničari s 4300 eura, a slijede nutricionisti s 4600 eura. Medicinske sestre zarađuju bruto plaću od približno 6300 eura, a farmaceuti 7900 eura.

Stomatolozi zarađuju peteroznamenkastu bruto plaću, otprilike 12.100 eura. Značajnu plaću imaju i dermatolozi koji zarađuju oko 22.000 eura, dok ortopedi zarađuju u prosjeku 23.000 eura. Nešto više zarađuju neurolozi s plaćom od 23.500 eura, no na vrhu su anesteziolozi s najvećom plaćom od 24.400 eura.

Plaće obrtnika u Kanadi

Većina pojedinaca s Balkana koji migriraju u Kanadu čine to kako bi nastavili karijeru u području zanatstva. Vrijedno je napomenuti da ova posebna zanimanja u Kanadi nude znatno veće plaće u usporedbi s njihovim kolegama na Balkanu.

Što se tiče mjesečnih primanja, čistačice mogu zaraditi i do 3.100 eura, a odmah iza njih su viličari koji zarađuju 3.300 eura. Frizeri zarade 3700 eura, a zidari tek nešto više sa 100 eura dodatka. S druge strane, pekari mogu ostvariti plaću od 4.050 eura, a vozači autobusa prednjače s mjesečnim prihodom od 4.300 eura.
Na izmaku mjeseca stolari se nađu s oko 5200 eura u džepu, dok nešto bolje prolaze autoelektričari sa dodatnih 100 eura. Drugo mjesto po najvišoj zaradi među obrtnicima osigurali su automehaničari koji zarade respektabilnih 5500 eura. Ipak, na vrhu su slikari koji se mogu pohvaliti mjesečnim primanjima od 5800 eura.

Plaće ugostitelja u Kanadi mogu varirati ovisno o raznim čimbenicima.

Iako ugostiteljski sektor u Kanadi možda nije poznat po visokim plaćama, on predstavlja mnoštvo dodatnih prednosti. Uz redovnu plaću, pojedinci zaposleni u ugostiteljstvu često imaju priliku povećati svoju zaradu napojnicama, koje mogu činiti značajan dio njihovih ukupnih prihoda. Štoviše, dodatne povlastice kao što su besplatni obroci ili sniženi pristup sadržajima na licu mjesta obično se nude, zajedno s raznim bonusima kao nagrada za iznimnu izvedbu.
U prosjeku, naknade za ugostitelje izgledaju na sljedeći način kada su u pitanju njihove plaće.

Blagajnik obavještava kupca da je ukupan iznos 2700 eura.

Konobar je predočio račun od 3300 eura.

Cijena usluge hostese iznosi 3.500 eura.

Barmen je naveo cijenu od 3600 eura.

Trošak za usluge kuhara iznosi ukupno 3.800 eura.

Trošak postati pizza majstor iznosi ukupno 4200 eura.

Plaća za voditelja restorana iznosi ukupno 4900 eura.
Naknade unutar IT sektora

U Kanadi se IT industrija ističe kao sektor koji se brzo razvija i napreduje. Primanja u ovom području odražavaju veliku potražnju za kvalificiranim stručnjacima i ključnu ulogu tehnološkog napretka i digitalizacije u zemlji. Razina specijalizacije, bilo da se radi o razvoju softvera, upravljanju podacima, kibernetičkoj sigurnosti ili umjetnoj inteligenciji, može uvelike utjecati na potencijal zarade. Osim toga, stručnost i sposobnosti pojedinaca koji rade u IT sektoru ključni su za određivanje njihove plaće. Posljedično, plaće u ovoj industriji fluktuiraju u skladu s tim čimbenicima.
Cijena angažiranja digitalnog trgovca iznosi 4.500 eura.

Trošak za web dizajnera iznosi 4600 eura.

Trošak za grafičkog dizajnera je postavljen na 4.800 eura.

Plaća za web developera je postavljena na 5400 eura.

Trošak usluga programera iznosi ukupno 5.700 eura.

Trošak angažiranja webmastera iznosi 5.700 eura.

Plaća softverskog inženjera iznosi 6.500 eura.

Trošak IT sigurnosti iznosi 6800 eura.

Cijena stanova u Kanadi

Slično drugim zemljama, najveći mjesečni izdatak u Kanadi obično je trošak najma stana. Cijene iznajmljivanja su pretjerano visoke, zbog čega je ideja o kupnji vlastitog stana za mnoge pojedince s Balkana daleka težnja. Troškovi stana u Kanadi ovise o raznim čimbenicima, prvenstveno uključujući grad, susjedstvo, dimenzije i estetska poboljšanja jedinice.
Uzmimo Toronto kao primjer, gdje je prosječna mjesečna najamnina za garsonijeru oko 1.800 eura, dok trosobni stan može ići i do 2.800 eura. U manjim gradovima cijene najma mogu biti niže, ali su i plaće, što rezultira sličnim životnim standardom. Uz cijenu najma važno je uzeti u obzir i dodatne troškove kao što su režije, internet, televizija i sl.

Oni koji žive i rade u Kanadi itekako su svjesni pretjerano visokih troškova života koje minimalna plaća teško rješava.

Oglasi - Advertisement