Istraživači su zaključili da bi gen ZNF808 mogao pomoći u liječenju dijabetesa tipa 1, a krajnji cilj istraživanja je stvoriti mogućnost manipulacije matičnim stanicama u laboratoriju kako bi se proizvele beta stanice sposobne za proizvodnju inzulina, čime bi se pomoglo osobama s dijabetesom.

U potrazi za lijekom za dijabetes tipa 1, naučnici sa finskih univerziteta u Exeteru, Cambridgeu i Helsinkiju došli su do zapanjujućeg otkrića – gen neophodan za formiranje ljudskog pankreasa prisutan je kod gotovo svih drugih životinja osim majmuna. od njih postoje. Primjeri uključuju čimpanze, gorile i neke majmune.

Beta ćelije pankreasa proizvode inzulin, koji reguliše šećer u krvi. Dakle, ove beta ćelije su nam potrebne da bismo preživjeli. Kod dijabetesa tipa 1 nema ili ima vrlo malo radnih beta ćelija. Druga uloga pankreasa je proizvodnja enzima koji probavljaju masti, ugljikohidrate i proteine ​​u crijevima.

– Ova studija zaista naglašava važnost proučavanja ljudskog pankreasa kako bi se razumjeli i pronašli novi tretmani za dijabetes. Dr Nick Owens sa Univerziteta Exeter rekao je da gen ZNF808 pripada nedavno razvijenoj porodici proteina koji se vezuju i “isključuju” specifične regije DNK.

Prema podacima iz 2023. godine, u Srbiji ima oko 800.000 obolelih od dijabetesa, a zabrinjavajuća je i statistika za decu, kod kojih je oko 5.000 dece obolelo od dijabetesa.

Postoje stotine gena poput ZNF808 u našoj DNK

Dr Michael Imbeault sa Univerziteta Cambridge rekao je da otkrića sugeriraju da geni poput ZNF808, iako su relativno “novi” u evoluciji, mogu igrati ključnu ulogu u ljudskom razvoju.

– ZNF808 je član najveće, ali najmanje proučavane porodice proteina koji regulišu naš genom. On objašnjava da postoje stotine gena poput ZNF808 u našoj DNK, od kojih su mnogi jedinstveni za primate, pa čak i ljude, a naši rezultati pokazuju kako bi oni mogli biti ključni igrači u ljudskom zdravlju.

ZNF808 gen igra važnu ulogu u ranom ljudskom razvoju

Zatim su sarađivali sa kolegama u Kembridžu i Helsinkiju kako bi proučavali efekte gubitka ZNF808 na matične ćelije u laboratoriji. Svi pacijenti koji su učestvovali u ispitivanju iz cijelog svijeta imali su genetske promjene koje su dovele do gubitka ZNF808.

Rezultati pokazuju da gen ZNF808 igra važnu ulogu u ranoj fazi ljudskog razvoja, kada ćelije “odlučuju” da li će postati gušterača ili jetra.

– Krajnji cilj našeg istraživanja je da ovo znanje pretočimo u mogućnost manipulacije matičnim ćelijama kako bi se generisale beta ćelije koje mogu proizvesti insulin u laboratoriji. Profesor Timo Otonkoski iz Helsinkija zaključio je da bi to mogao biti ključ za liječenje dijabetesa tipa 1.

Oglasi - Advertisement