Kurkuma: Indijska Biljka sa Snažnim Zdravstvenim Prednostima

Kurkuma, poznata indijska biljka, prepoznata je po svojim impresivnim antibakterijskim, antigljivičnim, antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima.

Nutricionistički Stav: Top 5 Hranljivih Namirnica Nutricionisti ističu pet namirnica koje dominiraju na svjetskoj sceni zahvaljujući iznimnoj hranjivosti. Na čelu liste je kurkuma, praćena namirnicama s proklijalim sjemenkama (kao što su proklijali grah, kruh sa sjemenkama žitarica, proklijali bademi), zelenim povrćem, mlijekom bez laktoze i mahunarkama.

Kurkumin: Molekula sa Snažnim Efektima Kurkumin, ključni sastojak kurkume, poznat je po svojim antioksidativnim, protuupalnim, antivirusnim, antibakterijskim, antigljivičnim i antikancerogenim svojstvima. Prema članku objavljenom u “Wall Street Journalu”, znanstveni interes za kurkumin naglo je porastao, a Američki nacionalni institut za zdravlje sada provodi klinička istraživanja kurkumina kao terapije za rak gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i rak debelog crijeva.

Visoka Nutritivna Vrijednost Kurkume Kurkuma sadrži vitamine B6, C, E, K, kao i minerale poput kalija, željeza, bakra, cinka, fosfora, mangana i selena. Također, smatra se važnim izvorom vlakana. Preporučena dnevna doza iznosi 3-10 grama, dok se za starije osobe i djecu mlađu od šest godina preporučuje polovina ove doze. Ne preporučuje se uzimanje na prazan želudac.

Ublažavanje Probavnih Problema Kao jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotika, kurkuma potiče razvoj korisnih bakterija u crijevima, ublažava nadutost i plinove, poboljšava apsorpciju hranjivih tvari i detoksificira crijeva. Istraživanja pokazuju da kurkuma može biti korisna u liječenju Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, te učinkovita protiv kandide, hronične dijareje i nadutosti.

Kurkuma u Liječenju Prehlade i Gripe Protuupalno djelovanje kurkumina čini kurkumu vrijednim sredstvom protiv bolova u grlu i bakterija. Preporučuje se rastvor od kurkume i toplog mlijeka, kao i ispiranje grla rastvorom kurkume i soli. Također, kurkuma može eliminirati neugodan zadah i liječiti bolesti desni.

Blagodati za Zglobove Kurkuma je posebno korisna kod reumatoidnog artritisa zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju. Studije pokazuju da smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova, te je odlična prirodna alternativa ili dodatak lijekovima za zglobove i kosti.

Kurkuma i Kožne Bolesti Efikasna je u liječenju kožnih oboljenja poput ekcema i psorijaze, bilo oralno ili dermalno u obliku obloga. Kurkumina pasta pomiješana s alojinim sokom pomaže kod opekotina.

Oglasi - Advertisement