Ramazan, sveti mjesec u islamu, je jedinstven iz mnogo razloga, a posebno po tradiciji posta.

Nutricionisti ističu da je iftar, obrok s kojim se prekida post, kritičan trenutak. Važno je paziti na način hranjenja nakon sati gladovanja.

Tradicija prekidanja posta hurmama, po savjetu poslanika Muhammeda, danas je podržana i od strane znanstvenika. Prema hadisu, poslanik je govorio: “Kada se neko od vas iftari, neka to bude s hurmama, ili vodom, ako hurmi nema, jer voda je čista!” Hurme pružaju prirodni šećer i vlakna, što je idealno za tijelo nakon posta.

Hurme su bogate vlaknima i nutrijentima koji pomažu u prevenciji probavnih smetnji. Njihova antioksidativna svojstva također su važna za zdravlje. Zbog svog bogatog sadržaja šećera, hurme su idealne za iftar, smanjujući rizik od nadutosti i probavnih problema.

Osim što osiguravaju osjećaj sitosti, umanjujući potrebu za prekomjernim jelo, hurme također sadrže vitamin B koji pomaže u brzoj regeneraciji stanica i magnezij, koji smanjuje rizik od zdravstvenih problema poput slabosti i stresa.

Ako nema hurmi, preporuka je iftar s malo slanim maslinama i vodom. Kao i hurme, masline su bogate vlaknima i korisne za zdravlje probavnog sustava te potiču hormonalnu aktivnost u tijelu.

Oglasi - Advertisement