Ivan Rimac, otac Mate Rimca, osuđen je na Općinskom sudu u Požegi na tri godine zatvora. Ova kazna je rezultat njegove umiješanosti u iznudu novca od Slavonije DI, tvrtke za preradu drveta sa sjedištem u Slavonskom Brodu. Rimac se suočio za optužbe iz srpnja 2013., a prvostepena presuda izrečena je 24. listopada 2023.

Osoba poznata kao Ivan Rimac, koji trenutno ima 62 godine, inače je otac Mate Rimca, cijenjenog vlasnika Rimac automobila. Naime, Ivan Rimac prethodno je obnašao cijenjenu dužnost predsjednika u Nadzornom odboru Rimac automobila. Prema službenoj sudskoj presudi, Ivan Rimac trenutno je zaposlen u tvrtki RIMC te posjeduje brojne poslovne udjele u raznim poduzećima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Njemačkoj.

Razlog njegove osude je njegova upletenost u niz transakcija koje su se dogodile 2002. godine dok je obnašao dužnost zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Slavonije DI. Ovi poslovi rezultirali su financijskim gubicima za Slavoniju DI jer su sredstva prebačena u tvrtku Rim i Zov čiji su suosnivači Rimac i pokojni Jerko Zovak. Rimac je tijekom sudskog postupka u Požegi naveo da im se kasnije pridružio i bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pri čemu su Rimac i Zovak u podjednakom vlasništvu tvrtke.

Slavonija DI pretrpjela je gubitak kada je Rimac 14. listopada 2002. vlastitom poduzeću namjerno prodao zemljište površine 15.208 četvornih metara po znatno nižoj cijeni od 529.842 eura. Samo dva dana kasnije Rim i Zov, Rimčev poslovni partner, prodao isto zemljište Alastoru za znatno veću cijenu od 948.670 eura. U presudi je zaključeno da je Rimac namjerno podcijenio zemljište jer je bio upoznat s prethodnim dogovorom svog partnera da ga proda. Time je Slavonija DI ostvarila gubitak, a Rim i Zov dobit od 418.828 eura.

Preprodajom većeg zemljišta ostvarena je dobit od 1.103.388 eura.

Na nevjerojatno sličan način, Rimac je nastavio s prodajom dodatne čestice zemljišta Slavoniji DI samo osam dana nakon početne transakcije. On je 24. listopada prenio vlasništvo nad 22.868 četvornih metara zemljišta na vlastitu tvrtku Rim i Zov za iznos od 796.715 eura. Zanimljivo, Rimac je bio potpuno svjestan da Slavonija DI d.o.o. imao mogućnost izravne prodaje ove nekretnine S Immorent Leasing Alfi po cijeni od 84,36 eura po četvornom metru.

Događaj se dogodio nedugo nakon toga. Dana 29. studenog 2002. S Immorent Leasing Alfa uspješno je preuzeo zemljište za iznos od 1.929.144 eura. Tom je transakcijom Rim i Zov ostvario dobit od 1.103.388 eura, a Slavonija DI gubitak u istom iznosu.

Rušenje tvornice im je donijelo pozamašnu zaradu od 433.235 eura.

Rimac je 2003. s Rimom i Zovom dogovorio rušenje bivše tvornice Slavonija DI u Slavonskom Brodu za iznos od 939.146 eura, u sklopu transfera novca iz Slavonije DI u vlastitu tvrtku.

Prije zaključenja ugovora Rimčev suradnik s direktorom tvrtke Amantes dogovorio je demontažu tvornice po cijeni od 15 eura po četvornom metru. Slijedom toga, tvrtka Rim i Zov je za rušenje tvornice isplatila ukupno 410.599 eura.

Odabirom Ivana Rimca Slavonija DI je za rušenje tvornice platila višak od 433.235 eura, što je premašilo stvarnu vrijednost posla. Prema presudi, višak je zadržala uključena tvrtka Rim i Zov.

Prema sudu, Rimčeve odluke ne samo da su nanijele štetu tvrtki u kojoj je bio član Upravnog odbora, već su rezultirale i značajnom financijskom dobiti za vlastitu tvrtku.

Kazna za Rimčevu umiješanost u trgovinu zemljištem rezultirala je kaznom od dvije godine zatvora, dok je njegova uloga u rušenju stare tvornice dovela do jedne godine i šest mjeseci zatvora. Ove odvojene kazne objedinjene su u jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine.

Oglasi - Advertisement