Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Veljka Trišića (45), radnika pumpe za vodu iz Laktaša, koji je snimio i nasmijao mladića Mladena Du iz Laktaša Mladena Dulića (22 godine), a snimak proširio društvenim mrežama, nakon koji je mladić doživio velike duševne bolove i na kraju izvršio samoubistvo. Protiv Trišića je Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo optužnicu za krivična djela zlostavljanja, mučenja i drugog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja.

Prema navodima optužnice, 26. oktobra 2022. godine na benzinskoj pumpi u Laktašima, nakon što se oštećeni zainteresovao za rad sa okrivljenim, uposlenikom benzinske pumpe, saznao je da je oštećeni mladić bez života. iskustvo i Mentalno retardirana osoba mu je dala običan papir, uvjeravajući ga da popunjava molbu za posao.

“Uključio je kameru na svom mobilnom telefonu kako bi snimio cijeli proces popunjavanja takozvane prijave za posao i tada mu je postavljao pitanja koja nisu vezana za posao, s namjerom da ga ismijava i ponižava žrtvu. “Ovo je vrijeđanje ljudskog dostojanstva”, navodi se u optužnici.

Dodano je da je optuženi nakon što je napravio takav snimak, isti putem Vibera prosledio kolegama u nameri da ismeje žrtvu, znajući da će to narušiti dostojanstvo žrtve, što je i želeo da uradi, te da će snimak biti saopšteno javnosti, uključujući i žrtve.

“Kada je žrtva saznala od poznanika da je gornji video postavljen na društvenim mrežama, u oktobru je okončao život jer mu je povrijeđena ličnost, narušeno dostojanstvo i pretrpio velike duševne bolove. 28. februar 2022. Objesio se pomoćni objekat porodičnog doma u Laktašima 24. jula”, navodi se u optužnici.

Navedeno je da je okrivljeni kriv za zlostavljanje, mučenje i druga nečovječna i ponižavajuća postupanja tako što je prema drugima postupao na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Ukoliko razmišljate o samoubistvu ili imate takve misli, pozovite SOS telefon klinike “Laza Lazarević”: 011/7777-000. Broj telefona Centra za emocionalnu podršku i prevenciju samoubistava za osobe u krizi “Srce” je 0800-300-303.

Oglasi - Advertisement