Nenad Čanak i Milomir Marić ponovno su se našli u žestokoj svađi, ovoga puta pred očima televizijskih kamera.

Kad god se Nenad Čanko i Milomir Marić susreću u istom televizijskom studiju, upuste se u žustru polemiku koja se povremeno ljulja na rubu svađe. Uz česte domete poput “ne govoriš istinu”, “trebao bi biti u zatvoru” (Čanak Mariću) i “razočaravajuće što te ne shvaćaju ozbiljno” (Marić Čanku), svaki prijenos uživo je ispunjen ovim komentarima.

Kontroverza o kojoj je riječ ovaj je put bila ozbiljnije prirode. Temu je inicijalno pokrenuo sam Čanak, a ono što je rekao o samostanima na Kosovu i Metohiji ostavilo je zatečenog i Marića. Prethodno se razgovaralo o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Dritanu Abazoviću i drugim srodnim temama. Marić se tada oglasio snishodljivim komentarom izrazivši nadu da će Nenad Čanka uspjeti preodgojiti sina. Nažalost, činilo se da “dečko” nije uspio u ovom pothvatu.

-Nadao sam da će sin da te prevaspita. Dečko studirao u Londonu, voli srpski narod. Dobro, malo si mu ti smenja u životu… ali dečko nije uspeo da te prevaspita.
-Kao što znaš, isto kao i ja – na Kosovu ne postoji nijedan srpski manastir, rekao je Čanak.
O čemu ti govoriš? Ti negiraš i Visoke Dečane i Gračanicu i Pećku patrijaršiju i Bogorodicu –Ljevišku. Pa tako kao što ti govoriš ne govore ni Haradinaj ni Kurti.
-Mogu li da završim? Dakle, to što si nabrojao su pravoslavni manastiri, objasnio je Čanak.
To su srpski manastiri.
-Pravoslavni manastiri, uporan je bio Čanak.
-Napravili su ih srpski svetitelji.
-To što su ih Srbi uzeli za svetitelje to je jedna stvar ali u svakom popisu do 19. veka ljudi su se ravnali prema veroispovesti. A ne prema nacijama. Nacije su proizvod 19. veka.
-Ti negiraš da je postojalo srpsko carstvo?, upitao je Marić.
-Dušanovo srpsko carstvo? Pa u Dušanovom carstvu Beograd se zvao Nandorfegervar i nalazio se u Mađarskoj. Je l’ tako?
-Jeste. Ali je bio srpski za vreme Dragutina i despota Stefana Lazarevića.
-Kakve to veze ima sa ovim o čemu ja pričam?, upitao je Marić
-Ti negiraš zlatno doba Srbije?
-Ti hoćeš da kažeš da je bilo bolje u vreme Dušana nego danas?
-To kažu istoričari, a ne ja.

Nije ovo prvi put da Čanak javno prozove SPC. U emisiji Nedeljom u 2 je svojevremeno rekao da u SPC nije hrišćanska crkva.

“U SPC ima hrišćanstva koliko i se*sa u braku. Vremenom sve manje, intervali su sve kraći a licemerje sve veće. E sad pošto ona traje od 1054. sad je došlo do toga da je to hrišćanstvo praktično isparilo. SPC nije hrišćanska crkva. Nema veze nikakve sa hrišćanstvom. Kad god se pozivaju na nešto, pozivaju se na Stari zavet a ne na Hristove reči. I upravo je u tome problem što su se postavili u poziciju neupitnog tumača Hristovog učenja i napravili jeres hrišćansku a to je etnofiletizam. Jer ne možeš biti Srbin ako nisi zatucana krelikalna budala. To je otprilike plan i koncept. I onda se od toga proizvodi čitav niz netrpeljivosti. Najveći krivac za to što se događa proteklih dvadeset godina je Zoran Đinđić. On je bio moj prijatelj koji je tragično nastradao na radnom mestu. Ali taj isti Zoran Đinđić je iz dnevno političkog razloga dozvolio da uđe veronauka uđe u državne škole u sekularnoj državi. I to samo zato da bi stekao političku prednost nad Koštunicom koji je u tom trenutku bio predsednik republike. I vi onda ulaskom veronauke u državne škole iznegujete za tih 20 godina ove što jurišaju na policiju”, rekao je tada Čanak.

I u intervjuu za MONDO prošle godine Čanak je opleo po SPC.

“Te 2021. sam bio na Kosovu da vidim šta se tamo dešava. Razgovarao sam sa Aljbinom Kurtijem oko nestalih lica, oko pitanja koji se tiču imovine manastira Dečani. Otišao sam posle u Dečane posle toga gde me nisu ni primili, nego me je neki mladić koji nije monah sačekao tamo. Ali niko od ovih monaha nas nije primio. Čak su nas posle i izbacili, nisu nam dozvolili da konačimo u manastriu. To je nečuveno. Zašto? Zato što je Srpska pravoslavna crkva u svom najvećem delu prestala da bude i srpska i pravoslavna a po najmanje crkva. To je jedna interesna organizacija gde je mantija u našem društvu pancir protiv zakona i poreza. Obučeš mantiju i ne moraš ništa da plaćaš, svi ti daju džabe i još ti se svi udvaraju jer ti možeš doneti ili odneti glasove. I sad odjednom crkva u sekularnoj državi ispade neko ko se pita oko vojske, oko udžbenika u školama. Pazite imate veronauku u školama, policija ima svoju krsnu slavu, garda nosi baldahin nad patrijarhom. Koješta. To je potpuna budalaština”, rekao je tada Čanak u intervjuu

Oglasi - Advertisement