S vremenom, zavjese mogu izgubiti svoju bjelinu i svjež miris, a često požute. Evo kako ih možete lako izbijeliti koristeći jednostavne kućne sastojke.

Korak-po-Korak Metoda Izbijeljivanja

Započnite s temeljitim uklanjanjem prašine sa zavjesa. Potom ih potopite u toplu vodu na 10 minuta kako biste ih oslobodili prašine, a zatim isperite čistom vodom. Pripremite otopinu od tople vode i 6 kašika soli, i potopite zavjese u njoj na 10 minuta. Nakon toga, isperite zavjese čistom vodom. Zatim, pripremite otopinu od 2 kašike sirćeta u vrućoj vodi i potopite zavjese još 10 minuta. Na kraju, operite zavjese u perilici rublja, objesite ih i ostavite da se osuše.

Sol za Izbijeljivanje i Ostalih Tkanina

Sol je također korisna za izbjeljivanje drugih tkanina poput posteljine, no posteljinu je potrebno dulje namakati.

Dodatni Savjeti

Za jako zaprljane zavjese, možete ih namočiti u vodi s dodatkom sode bikarbone ili praška za pranje rublja preko noći, a zatim oprati u perilici. Sirće ima antibakterijska svojstva i pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa i tvrdokornih mrlja. Dodajte pola čaše sirćeta u 10 litara vode i potopite zavjese na oko 10 sati, zatim ih isperite i objesite. Ljuske od jaja mogu se koristiti za pranje prljavih zavjesa u perilici. Stavite ih u mrežastu vrećicu za rublje i operite zavjese na nježnom programu.

Upotreba Limunovog Soka

Limunov sok je efikasan u uklanjanju žutih nijansi i vraćanju bjeline zavjesama. Dodajte sok od jednog limuna u toplu vodu i potopite zavjese. Ako su jako prljave, ostavite ih da se namakaju preko noći.

Pranje Zavjesa

Iako se zavjese ne bi trebale često prati kako se ne bi oštetile, redovito uklanjajte prašinu vlažnom krpom i ventilirajte zavjese na svježem zraku kako biste spriječili neugodne mirise.

Oglasi - Advertisement