Dugogodišnje shvaćanje da je normalna tjelesna temperatura 37°C sada se preispituje. Studije iz posljednjeg desetljeća sugeriraju kako se normalna tjelesna temperatura zapravo promijenila.

Povijesni Pregled: Standard od 37°C postavio je njemački liječnik Karl Wunderlich u 19. stoljeću. Na temelju milijun mjerenja temperature 25.000 osoba, utvrdio je prosječnu temperaturu zdravog tijela od 36,22 do 37,5°C, pri čemu je 37°C bilo aritmetičko sredstvo. Također, postavio je granicu febrilnog stanja na 38°C.

Novija Istraživanja: Međutim, nedavna istraživanja, koja uključuju podatke o tjelesnoj temperaturi više od 126.000 osoba iz razdoblja 2008. – 2017., pokazala su prosječnu temperaturu od 36,6°C. To ukazuje na značajno odstupanje od prethodno uspostavljenog standarda.

Razlozi Promjena: Stručnjaci raspravljaju o razlozima ovog odstupanja. Jedan od razloga može biti razlika u metodama mjerenja temperature između Wunderlichovog vremena i današnjih standarda. Wunderlich je koristio termometre postavljene ispod pazuha, dok su današnje metode preciznije i raznolikije.

Osim toga, faktori poput vremena dana, okolišnih uvjeta i nedavne konzumacije hrane ili pića mogu utjecati na mjerenja. Varijacije u točnosti i kalibraciji termometara također doprinose razlikama u rezultatima.

Hipoteza o Hlađenju Tijela: Postoje teorije koje sugeriraju da su ljudi postali “hladniji” tijekom posljednjeg stoljeća, zbog napretka u zdravstvenoj zaštiti i ukupnom zdravlju. Unaprijeđenje liječenja infekcija, dentalna njega i razvoj određenih lijekova mogli su smanjiti učestalost subfebrilnog stanja, čime je i prosječna tjelesna temperatura snižena.

Zaključak: Na temelju ovih saznanja, stručnjaci se slažu da bi standard od 37°C trebalo revidirati. Iako se točna nova vrijednost još uvijek istražuje, jasno je da se standardi normalne tjelesne temperature mijenjaju i da je potrebno prilagoditi ih suvremenim saznanjima i uvjetima života.

Oglasi - Advertisement