Brusnica, bogata vitaminima C, A, E, kalcijem, kalijem, magnezijem i željezom, nudi raznovrsne zdravstvene prednosti. Evo kako možete iskoristiti ove prednosti kroz jednostavne i zdrave pripravke.

Kardiovaskularno Zdravlje: Suhe brusnice su izvor polifenola s protuupalnim svojstvima. Oni pomažu u smanjenju krvnog tlaka i sprječavaju nakupljanje trombocita, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Protiv Urinarnih Infekcija: Brusnice sadrže proantocijanidine, antioksidanse koji onemogućavaju bakterijama da se lijepe za zidove mokraćnih kanala, čime se smanjuje rizik od infekcija.

Dijabetes Tipa 2: S niskim glikemijskim indeksom, brusnice su odličan izbor za osobe s dijabetesom tipa 2. Imaju malo ili nimalo dodanog šećera, što umanjuje reakciju na inzulin.

Zdravlje Zuba i Desni: Brusnice sadrže elemente koji sprječavaju vezanje bakterija za zube i pomažu u prevenciji bolesti desni.

Poboljšanje Memorije i Usporavanje Demencije: Studije pokazuju da redovita konzumacija brusnica poboljšava memoriju i funkcioniranje neuronskih mreža, te potiče cirkulaciju krvi u mozgu.

Kako Koristiti Brusnice:

  • Čaj: Jedna čajna žličica sušenih brusnica preliti s 250 ml kipuće vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, procijediti i piti do tri puta dnevno.
  • Sok: Za prevenciju, dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno su dovoljne.

Napomena: Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne s konzumacijom brusnica zbog moguće interakcije s lijekovima.

Oglasi - Advertisement