Hamas je u srijedu iz zarobljeništva oslobodio ukupno 16 talaca, od kojih su 12 Izraelaca i četiri Tajlanđanke.

Elena Trupanov i Irena Tati, koje imaju dvojno državljanstvo i u Izraelu i u Rusiji, bile su uključene u skupinu osoba koje je pustio Hamas.

Kao rezultat sporazuma o primirju s Hamasom, Izrael je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika. Ovo je šesta razmjena zarobljenika prema odredbama sporazuma.

Istovremeno, Hamas je na internetu objavio videozapise koji prikazuju taoce kako grle i pozdravljaju svoje otmičare nakon što su ih držali u zatočeništvu gotovo dva mjeseca.

Izrael je do sada procijenio da se u Gazi trenutno drži oko 159 talaca. Nadalje, IDF je objavio da trenutno procjenjuje valjanost Hamasove tvrdnje da je Kfir Bibas, 10-mjesečni zarobljenik zajedno sa svojim bratom i sestrom i majkom, nestao.

Vrijedno je spomenuti da prema izvoru iz palestinske organizacije koji je razgovarao s AFP-om, očekuje se da će Hamas danas osloboditi 10 izraelskih talaca. Dvoje od ovih talaca imaju rusko državljanstvo. Ovo oslobađanje je dio sporazuma o primirju između Hamasa i Izraela.

Početni sporazum između Izraela i Hamasa predviđao je prekid neprijateljstava u trajanju od četiri dana, a ovo privremeno primirje do sada je produžavano u dva navrata.

U današnjem priopćenju stoji da produljenje završava sutra, u petak. Tijekom primirja Hamas je u prosjeku oslobađao deset talaca dnevno, dok je Izrael oslobađao tri puta više palestinskih zarobljenika.

Oglasi - Advertisement