Nakon burnog početka tjedna u ponedjeljak i relativno mirnog utorka, njemački poljoprivrednici i danas ustraju u svojim prosvjedima. Dodatno, željeznički operateri Njemačkih željeznica (DB) započeli su štrajk jučer navečer.

Prema izvješćima njemačkih medija, nacija je trenutno suočena s neizbježnim rizikom potpunog zastoja u prijevozu, što bi uvelike otežalo svakodnevno putovanje milijuna stanovnika koji pokušavaju doći do svojih radnih mjesta.

Kako prenosi Feniks Magazin, Joachim Rukvid, predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika, izjavio je da nakon relativno mirnog jučerašnjeg dana, danas nastavljaju s aktivnostima.

Djelomično ukidanje povećanja poreza na poljoprivredne strojeve od strane njemačke vlade nije uspjelo umiriti poljoprivrednike, što ih je natjeralo da pokrenu jednotjedne prosvjede poznate kao Tjedan poljoprivrednih akcija. Njihova strategija uključuje korištenje traktora za ometanje nekoliko ključnih prometnica diljem Njemačke.

Unatoč protestima poljoprivrednika, njemački kancelar Olaf Solz u ponedjeljak je naglasio da će se subvencije ustrajno smanjivati.

Važno je podsjetiti da se problem pojavio kada je njemački Ustavni sud prethodno u proračunu za 2024. zabranio novo zaduživanje koalicijske savezne vlade, što je rezultiralo manjkom u državnoj blagajni od 17 milijardi eura. Donesena je odluka o novom proračunu, što je dovelo do ukidanja nekoliko subvencija. Što se tiče poljoprivrednika, ukinute su subvencije za agrarni dizel, a uvedeni su porezi na poljoprivredna i transportna vozila.

Unatoč naporima vlade da umiri poljoprivrednike ukidanjem poreza na poljoprivredne strojeve i obećanjem da će postupno vratiti subvencije za dizel gorivo, njihovo nezadovoljstvo ne jenjava kako se približava prvi dan prosvjeda.

“Trenutno stanje je doseglo svoju granicu. Imperativ je da sve vratimo u prethodno stanje”, rekao je Joachim Rukvied, predsjednik Udruge njemačkih farmera.

Štrajk njemačkih strojovođa koji je u tijeku
Sindikat strojovođa Njemačkih željeznica (GdL) pokrenuo je jučer navečer štrajk koji je pogodio strojovođe Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn, DB). Predviđeno je da će se štrajk nastaviti do petka, s ciljem da se izvrši pritisak na poslodavca da učini ustupke tijekom pregovora o kolektivnom ugovoru koji su u tijeku.

Privremenu zabranu štrajka GdL-a odbacio je radni sud u Frankfurtu. U utorak navečer nastojanje željeznice da traži pravne mjere za zaustavljanje štrajka također se pokazalo neuspješnim na državnom radnom sudu u Hessenu.

Tijekom štrajka DB poziva putnike da se suzdrže od putovanja vlakom koja nisu neophodna ili da razmotre promjenu rasporeda svojih putovanja. Važno je napomenuti da će dostupnost vlakova u regionalnom prometu značajno varirati u cijeloj Njemačkoj.

Kako se navodi u priopćenju DB-a, gospodarstvo i industrija će se suočiti sa značajnim ograničenjima u željezničkom teretnom prometu.

Iako se prosvjed poljoprivrednika i štrajk strojovođa vremenski podudaraju, cilj im je nepovezan. GdL se posebno zalaže za prilagodbe plaća u ime otprilike 10.000 radnika zaposlenih u Njemačkim željeznicama.

Od studenog prošle godine vode se pregovori između GdL i DB o povećanju plaća za minimalno 500 eura i skraćenju radnog vremena. Prijedlog koji je izazvao kontroverze za DB prvenstveno uključuje smanjenje radnog tjedna na 35 sati uz zadržavanje pune naknade. GDL je zanemario nedavni prijedlog DB-a o fleksibilnom radnom vremenu, smatrajući ga nebitnim.

Teško je predvidjeti učinak jednotjednog niza prosvjeda i štrajkova na lokalno stanovništvo. Očekivane pojave uključuju prisutnost većih okupljanja i provedbu raznih blokada prometnica.

Ovo je prizor kakvom Njemačka do sada nije svjedočila.
Prema riječima Nemanje Rujevića, novinara “Deutsch Velea”, Njemačka je u ponedjeljak svjedočila događaju bez presedana, kakav do sada nije vidjela, prenosi “Blic TV”.

U gradskim središtima i na autocestama masovno se okupljaju traktori, uglavnom mirno uz nekoliko manjih prometnih nezgoda. Neki političari su tvrdili da je to smicalica desnice kako bi se potkopali prosvjedi, ali ja vjerujem da je to samo izgovor. Vladajuća koalicija Olafa Solaca u Njemačkoj je nevjerojatno nepopularna, što je čini najnepovoljnijom vladom od Drugog svjetskog rata. Ova situacija je samo povećala njihove probleme. Unatoč tvrdnjama da će se prosvjedi nastaviti cijeli tjedan, od utorka nema značajnijih posljedica za građane. Ponedjeljak je bio ključan dan, ali sada se čini da je utjecaj raspršen i manje značajan, kao što je rekao govornik.

U svom priopćenju nadalje naglašava da se strojovođe koji sudjeluju u štrajku nazivaju “the drugi jahači apokalipse”, jer njihove akcije dovode cijelu Njemačku u zastoj kada vlakovi prestanu prometovati.

Prema riječima Olafa Šolca, unatoč prosvjedima ostaje uporan u svojoj odluci i vjeruje da će se, poput velikih prosvjeda u Njemačkoj, na kraju ipak doći do rješenja dijalogom i kompromisom.

Oglasi - Advertisement