Približava se suđenje Vladimiru Kecmanoviću i njegovoj supruzi Miljani Kecmanović, roditeljima dječaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru počinio gnusni čin ubistva devetoro djece i čuvara. Na dan incidenta uhićen je Kecmanovićev otac koji je u pritvoru pokušao svoju imovinu prepisati na drugoga. On je od tada negirao krivnju, a njegovi odvjetnici nedavno su održali konferenciju za novinare na kojoj su prenijeli zabrinjavajuću poruku samog Kecmanovića: “Ne bojim se umrijeti. Ako me moraju strijeljati, nije problem. Samo ostavi moju obitelj sama.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu potvrdilo je 10. listopada optužnicu protiv roditelja dječaka koji je počinio ubojstvo. Optužnicom su obuhvaćeni i predsjednik streljane te instruktor.

Uvrštavanje ubojičine majke u optužnicu iznenadilo je javnost jer se dosad nije govorilo o njezinoj umiješanosti u slučaj.

Naprotiv, Vladimir Kecmanović izazvao je pozornost javnosti neposredno nakon tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

3. svibnja, dok su uznemireni roditelji ispred škole čekali informacije o svojoj djeci, Vladimir Kecmanović je uhićen na drugom mjestu. Strah roditelja bio je opipljiv dok su nestrpljivo čekali bilo kakve novosti.

Nakon što su mu stavili lisice i sakrili lice, izveden je iz stambenog objekta koji je dijelio s najmilijima i pridružio se skupini policajaca. Od tog trenutka je u pritvoru.

Opovrgava sve optužbe za nedjela.
Nakon uhićenja, Vladimir Kecmanović je na prvom ispitivanju kod tužitelja odmah odbacio optužbe da je kriv i iznio svoju obranu.

Optuženi se tereti za počinjenje teškog djela protiv opće sigurnosti. Točnije, navodi se da se nije pridržavao propisa koji su od njega zahtijevali da pravilno osigura svoje oružje. Dodatno, tvrdi se da je sina obučavao kako rukovati navedenim oružjem.

Povodom podizanja optužnice 10. listopada oglasilo se Više javno tužiteljstvo u Beogradu. No, okrivljenik i obrana još nisu odgovorili na optužbe.

Umjesto izjave za javnost, organizirana je konferencija za novinare na kojoj su se očitovali pravni zastupnici obitelji Kecmanović.

Izjava da je supruga Vladimira Kecmanovića i majka ubojice dječaka iznijela optužbu nije iznenadila one koji su je čuli. Dodatno, prenijeli su uznemirujuću poruku Vladimira Kecmanovića.

Prema riječima advokata Borivoja Borovića, otac Vladimir Kecmanović bio je pod pritiskom. Kecmanović je u cijelosti odbio prihvatiti sporazum, tvrdeći da on nije kriv u slučaju. Izjavio je da neće oklijevati izložiti se opasnosti, ali je molio da se njegova obitelj ostavi na miru. Zbog toga se planira sam braniti na sudu.

Koje su konkretne točke optužnice protiv oca?
Na konferenciji za novinare Nenad Stefanović, glavni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, izjavio je kako postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović obučavao svog trinaestogodišnjeg sina da upravlja oba i vatrenog oružja, kao i pripadajućeg streljiva, tijekom godine koja je prethodila tragediji u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Obuka je uključivala poduku o gađanju meta u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, o punjenju vatrenog oružja te o pravilnom držanju i tehnikama disanja pri uporabi vatrenog oružja.

Prema Stefanovićevim riječima, on je tri puta dovodio sina u Klub “Praktnog streljaštva Partizan” i jednom na otvoreni teren kod etno sela “Gostoljubje” u Mionici. Priznao je da ova vrsta treninga i aktivnosti nije primjerena dobi njegova sina.

Okrivljenik je, smatra se, prekršio Zakon o oružju i streljivu i Pravilnik o prostorno-tehničkim uvjetima za sigurno skladištenje i skladištenje oružja jer nije osigurao odgovarajuće uvjete za skladištenje predmetnog vatrenog oružja i streljiva. Umjesto da je predmete ključem učvrstio u metalnom sefu, okrivljenik ih je držao zajedno sa šest pripadajućih okvira, što predstavlja rizik za sigurnost.

Vladimir Kecmanović odlučio je svoje oružje pohraniti u plastične kofere koji inače služe za prijevoz, a ne radi sigurnog čuvanja. Oružje se nalazilo u dva odvojena kovčega: jedan je bio opremljen bravom i šifrom i sadržavao je vatreno oružje i pripadajuće okvire, dok je drugi držao streljivo i nije imao lokot. Ova su dva kovčega zatim zajedno stavljena u jedan crni ruksak.

Tijekom očevida je utvrđeno da su optuženi vatreno oružje i streljivo pohranili u neosigurane kofere namijenjen za transport oružja, a ne u sefu koji je bio postavljen na zid u ormaru u hodniku. Navedeni sef okrivljenik je ranije nabavio radi ispunjavanja uvjeta za siguran smještaj i čuvanje vatrenog oružja, a koje propisuje nadležno tijelo za dobivanje odobrenja za posjedovanje i nabavu vatrenog oružja. Ovu informaciju prenio je glavni državni odvjetnik.

Optuženi je djetetu omogućio da dobije par pištolja za koje ga je obučio pucati na lokalnoj streljani. Riječ je o pištoljima marke “Češka zbrojevka” i “Ruger”, a optuženi su odgovarajućim kanalima dobili zakonsko ovlaštenje za njihovo nabavljanje i posjedovanje.

Je li doista prošla cijela dva dana a da nije shvatio da je nenaoružan?
Vjeruje se da je sin optuženika 1. svibnja 2023. godine nabavio neosigurano vatreno oružje te je nakon toga napunio šest kutija streljiva s ukupno 92 metka za pištolje proizvođača “Češka zbrojevka” i “Ruger”. Te je kutije naknadno nosio sa sobom i spremao u ruksak prije nego što ih je 3. svibnja donio u Osnovnu školu koju je pohađao “Vladislav Ribnikar”.

U razmaku od dva dana oružje kojim se služio ubojica bilo je u posjedu njihovog djeteta. Zanimljivo, otac nije shvatio da oružje nije bilo pohranjeno na uobičajenom mjestu.
Prema riječima tužiteljice Stefanović, dječak je po ulasku u prizemlje škole pucao u zaštitara prije nego što je pogodio tri učenice. Dva od ovih učenika sjedila su za dežurnim stolom, dok je treći bio smješten ispred klavira.

Nakon toga, nastavio je niz hodnik do kabineta povijesti. Unutra je zatekao profesoricu povijesti, pripravnicu na studiju povijesti i grupu od 23 učenika sedmog razreda koji su zadobili lakše ozljede. Nastavio je ispaliti ukupno 45 projektila na skupinu učenika.

Na tom je mjestu izazvao smrt šestero maloljetnika te ozlijedio još petero djece, osim profesorice povijesti.

Tužiteljstvo je predložilo da se Vladimir Kecmanović proglasi krivim i da mu se izrekne kazna do 12 godina zatvora.

Čin raspolaganja imovinom na zabranjen način je strogo zabranjen.
Viši sud u Beogradu izrekao je roditeljima mladog nasilnika privremenu zabranu prodaje bilo kakve imovine i novčanih sredstava. Zahtjev za ovu mjeru došao je od obitelji stradalih u tragičnom događaju koji se dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Svrha ove odluke je dodijeliti dostatna sredstva kako bi se pogođenim obiteljima nadoknadila šteta za gubitak njihovih najmilijih i sve pretrpljene ozljede. Važno je napomenuti da je ovo privremeno rješenje i da će trajati samo do isplate naknade.

Naknadno, 7. srpnja, ocu je izrečena privremena mjera zabrane raspolaganja novcem. Ova mjera je donesena na prijedlog oštećenih. Njegova je svrha bila osigurati ispunjenje njihovih zahtjeva.

Otac počinitelja ne odriče se svih svojih sredstava, već samo onoliko koliko je potrebno za pokriće pravnih troškova povezanih s potraživanjem njegove imovine. Time se jamči da će imati sredstva da osigura odštetu obiteljima onih koji su oštećeni postupcima njegova sina.

Prije odluke suda, Vladimir Kecmanović je u pritvoru tražio notara, a Miljana Kecmanović na slobodi. Njihov je cilj bio svoju imovinu prenijeti na drugu rodbinu, tobože da je čuvaju.

Protiv roditelja dječaka odgovornog za tragediju u Ribnikaru trenutno se poduzimaju pravni postupci. Protiv njih su tužbe podnijela četiri člana obitelji počinitelja i dvadeset i sedam članova drugih obitelji koje su izgubile najmilije.

Obitelji traže naknadu štete koja nije novčane prirode. U jednom konkretnom sudskom postupku, 27 pojedinaca iz tih obitelji pokreće tužbu pred sudom. Ročišta za ovaj slučaj zakazana su za prosinac, a tada će početi i postupci za članove obitelji ubijene djece i školskog zaštitara Dragana Vlahovića.

Oglasi - Advertisement