Rusija unapređuje svoj nuklearni arsenal i stavlja svoje strateške snage u stanje visoke pripravnosti dok Zapad vodi “hibridni rat” protiv Rusije, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku visokih zvaničnika odbrane u utorak. Putin je rekao i da će Moskva nastaviti da izvodi “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i da su svi pokušaji da se izazove strateški poraz Rusije propali.

Rusija je u utorak pozvala finskog ambasadora kako bi izrazila nezadovoljstvo novim sporazumom o odbrani između Finske i Sjedinjenih Država koji bi Finskoj omogućio pristup područjima blizu ruske granice, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ambasadoru je rečeno da Moskva “neće dozvoliti da jačanje vojnog potencijala NATO-a na ruskim granicama, koje ugrožava sigurnost Ruske Federacije, ostane bez odgovora i da će preduzeti potrebne mjere da odgovori na Finsku i njenu odluku NATO-a da bude agresivna, “Mi smo saveznici”, rekao je portparol.“ Marija Zaharova.

Finska se pridružila NATO-u ove godine, što je zahtjev koji je uputila nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. Zvaničnici kažu da sporazum sa Sjedinjenim Državama omogućava američkoj vojsci da brzo intervenira i pomogne Finskoj u slučaju sukoba. Prema sporazumu, američka vojska će imati neograničen pristup 15 objekata i područja u Finskoj gdje se mogu skladištiti oprema i municija, uključujući četiri baze zračnih snaga i vojnu luku. Sjedinjene Države imaju slične sporazume sa mnogim istočnoevropskim zemljama.

Kremlj je u petak saopćio da će sporazum predstavljati “jasnu prijetnju” za Rusiju i zaoštriti odnose s Helsinkijem. Danska je također postigla sporazum o odbrani sa Sjedinjenim Državama koji će omogućiti da američki vojnici i vojna oprema budu stacionirani na danskom tlu deset godina, izjavila je u utorak premijerka Mette Frederiksen. Sjedinjene Države su ovog mjeseca postigle sličan sporazum sa Švedskom, a Norveška je 2001. postigla sporazum sa Sjedinjenim Državama o reguliranju vojnih aktivnosti SAD-a na svom tlu.

“To znači da američki vojnici i oprema mogu biti trajno stacionirani na danskom tlu”, rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare. Ona je rekla da će sporazum biti potpisan ove sedmice i da će potrebni zakoni biti doneseni za otprilike godinu dana. stupa na snagu kasnije.

Oglasi - Advertisement