Čaj od ovsa, često nepravedno zanemaren u svijetu prirodnih lijekova, predstavlja izvor mnogih zdravstvenih koristi. Iako relativno malo poznat, njegova ljekovita svojstva su značajna.

Bogatstvo Fitosterolima

Zob, glavni sastojak ovog čaja, obiluje fitosterolima, koji imaju ulogu u čišćenju krvnih sudova i sprječavanju apsorpcije kolesterola u tijelu. Osim u obliku kaše, jednostavan način za uživanje u blagodatima ovsa je priprema čaja.

Kardiovaskularne Prednosti

Ovaj čaj poznat je po svojim prednostima za zdravlje srca i krvnih sudova, te smanjuje rizik od infarkta i moždanog udara.

Jačanje Nervnog Sistema

Ovas je izuzetno koristan za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se osobama koje trpe od nesanice, psihičkog umora, anksioznosti, depresije, a koristan je i za osobe s multiplom sklerozom.

Digestivna Pomoć

Ovas reguliše rad želuca, pa je preporučljiv osobama s osjetljivim probavnim organima.

Pomoć u Liječenju Raka

Čaj od ovsa blagotvoran je za osobe oboljele od raka debelog crijeva, a pomaže i u smanjivanju negativnih posljedica radioterapije i kemoterapije.

Jačanje Imuniteta i Krvne Slike

Bogat mikroelementima i flavonoidima, ovas jača imunološki sistem i poboljšava krvnu sliku.

Prednosti za Sportiste

Istraživanje s australskim sportistima pokazalo je da redovna konzumacija ovsa doprinosi povećanju mišićne mase, a također je koristan za osobe s visokim nivoom holesterola i krvnog pritiska.

Blagodati za Kožu

Preporučuje se osobama s ekcemom, osjetljivom kožom ili intenzivnim svrbežom.

Jednostavna Priprema

  • Potopite 5 kašika zobi u litar hladne vode.
  • Zagrijte smjesu do ključanja, pa ostavite da vri 5 minuta.
  • Nakon hlađenja, zasladite po želji s malo meda.
  • Konzumirajte umjesto vode tijekom dana.

Ukratko, čaj od ovsa je svestran i moćan saveznik za očuvanje zdravlja i dobrobiti, nudi razne zdravstvene prednosti koje ne treba zanemariti.

Oglasi - Advertisement