WHO Izvještava o Epidemiji Psitakoze u Evropi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prema nedavnim izvještajima CNN-a, ukazuje na široko rasprostranjenu epidemiju psitakoze, poznate i kao papagajska groznica, koja zahvata pojedince širom Evrope.

Povijest i Trenutno Stanje Epidemije

Prvobitno dokumentovana u 2023. godini, epidemija je nastavila i u tekuću godinu, s ukupno pet zabilježenih smrtnih slučajeva. Ova bakterijska infekcija, koja pripada porodici Chlamydia, prisutna je u divljim životinjama, kućnim ljubimcima, pticama i peradi.

Način Prijenosa Bolesti

Zaražene ptice mogu biti nositelji bakterija, iako možda ne pokazuju vidljive simptome bolesti. Infekcija se najčešće događa inhalacijom izmeta zaražene ptice, a rizik postoji i kod ugriza ptice ili kontakta s ptičjim kljunom. Konzumacija mesa zaraženih životinja, međutim, ne prenosi bolest.

Rijetkost Prijenosa Od Čovjeka na Čovjeka

Iako WHO navodi da je prijenos psitakoze s čovjeka na čovjeka moguć, takvi slučajevi su izuzetno rijetki. Većina recentnih infekcija proizlazi iz kontakta s domaćim ili divljim pticama.

Simptomi i Liječenje

Simptomi se obično javljaju 5-14 dana nakon izlaganja i uključuju glavobolju, mišićnu nelagodu, suhi kašalj, groznicu i zimicu. Uspješno se liječi antibioticima, rijetko dovodeći do smrtnih ishoda.

Utjecaj Epidemije u Evropskim Zemljama

  • Austrija: Značajan porast broja slučajeva, s 14 prijavljenih u 2023. i dodatna 4 slučaja ove godine.
  • Danska: Godišnji prosjek od 15-30 slučajeva, s 23 potvrđena slučaja i 17 hospitalizacija ove godine.
  • Njemačka: 14 slučajeva prošle godine, 5 ove godine, većina s upalom pluća.
  • Švedska i Holandija: Obje zemlje zabilježile značajan porast u broju slučajeva.

Mjere Opereza i Preporuke

SZO u suradnji s pogođenim zemljama nastavlja nadzor nad epidemijom. Doktorima se savjetuje oprez, dok se pojedincima koji posjeduju ili redovito dolaze u kontakt s pticama preporučuje prakticiranje dobre higijene ruku.

Ova epidemija ističe važnost svijesti o zoonotskim bolestima i nužnosti preventivnih mjera u svakodnevnom životu.

Oglasi - Advertisement