Nedavno je široko rasprostranjena objava na Facebooku privukla značajnu pozornost brojnih korisnika platforme društvenih medija.

Facebookova objava trenutno kruži, pozivajući korisnike da podijele određeni dio teksta na svojoj vremenskoj traci. Namjera ove akcije je zaštititi njihove osobne podatke.

Izmišljena objava upozorava korisnike da je Facebook na pragu uvođenja sustava nagrađivanja.

Na početku ovog lažljivog članka nalazi se izraz “Za svaki slučaj”. Osim toga, pravni savjetnik predložio je objavu ovog materijala radi naše vlastite zaštite. Važno je napomenuti da je neovlašteno otkrivanje osobnih podataka zakonom kažnjivo djelo.

Važno je da korisnici budu oprezni i da se ne daju prevariti lažnim objavama koje kruže internetom. Jedan takav post tvrdi da nudi zaštitu podataka, ali to je prijevara. Korisnici koji dijele ovu objavu na svojoj vremenskoj traci ni na koji način ne štite svoje podatke.

Prema najavi, Facebook od ponedjeljka neće početi naplaćivati ​​pretplate. Meta je predstavila opciju pretplate na Facebook i Instagram; međutim, nije obvezan i dopušta gledanje sadržaja bez ikakvih reklama.

Sadržaj posta je naglašen kao umjetan, loše interpretiran, a neobično je da ga kruži ogromna publika.

 

VAŽNO UPOZORENJE GUGLA: Od 1. decembra kreće VELIKA ČISTKA, nekima će biti IZBRISAN Gmail nalog, a evo i zašto

Od iznimne je važnosti uzeti u obzir ovo kritično upozorenje od Googlea: 1. prosinca započet će značajna čistka koja će rezultirati mogućim brisanjem određenih Gmail računa. Neophodno je razumjeti zašto se to događa.

Dana 1. prosinca 2023. Google će ponovno dati obavijest da će neki Gmail računi biti izbrisani. Točnije, radi se o računima koji nisu bili aktivni u posljednje dvije godine.

Prema Googleu, ako niste koristili svoj osobni Google račun najmanje dvije godine, Google može izbrisati vaš račun kao i sve podatke ili aktivnosti povezane s njim. Međutim, ovo se pravilo odnosi samo na osobne račune i ne odnosi se na račune stvorene putem vašeg posla, škole ili bilo koje druge organizacije.

Google račun koji se koristi smatra se aktivnim. Radnje koje doprinose ovoj aktivnosti mogu se sastojati od radnji poduzetih tijekom procesa prijave kao i dok ste prijavljeni na svoj Google račun.

Postoji nekoliko uobičajenih aktivnosti kojima se ljudi bave kada koriste svoje elektroničke uređaje. To uključuje provjeru ili slanje e-pošte, korištenje Google diska za pohranu ili dijeljenje datoteka, strujanje videozapisa na YouTubeu, razmjenu fotografija s drugima, preuzimanje novih aplikacija, provođenje pretraživanja putem Googlea i korištenje značajke “Prijava s Googleom” za pristup drugim aplikacijama ili usluge.

Osim toga, treba napomenuti da je aktivnost Google računa organizirana prema računu, a ne prema uređaju. U slučaju da na svom uređaju imate konfigurirano više Google računa, važno je koristiti svaki račun barem jednom u vremenskom rasponu od 2 godine.

Neaktivnost na Google računu može dovesti do raznih posljedica. Ako račun ostane neaktivan duže vrijeme, može biti podložan deaktivaciji. To uključuje gubitak svih povezanih podataka i e-pošte, kao i gubitak svih neiskorištenih kapaciteta za pohranu. Osim toga, Google može dodijeliti sva povezana korisnička imena ili adrese e-pošte drugim korisnicima. Važno je biti aktivan na svom Google računu kako biste spriječili takve posljedice.

U slučaju da vaš Google račun nije korišten u trajanju od dvije godine, on će spadati u klasifikaciju neaktivnih računa, a sav sadržaj i podaci unutar njega bit će podložni brisanju. Prije ove pojave, Google će vas obavijestiti o neaktivnosti slanjem e-pošte s obavijesti na vaš Google račun ili upozoravanjem na vašu e-poštu za oporavak, ako postoji, dajući vam priliku da poduzmete radnju na svom računu.

U svibnju prošle godine Google je najavio svoje planove za pokretanje “velike čistke” neaktivnih korisničkih računa do kraja 2020. Ovi računi, zaboravljeni ili korišteni samo jednom, bit će ciljani za brisanje. Svaki račun kojem se nije pristupilo ili koji se nije koristio u posljednje dvije godine bit će uklonjen.

Bug.hr javlja da ako se otkrije da je Google račun prekršio pravila tvrtke, velika je vjerojatnost da će račun biti ukinut, zajedno sa svim pripadajućim sadržajima na Gmailu, Dokumentima, Disku, Meetu, Kalendaru, YouTubeu i Fotografijama. Prije raskida, vlasnik računa će primiti konačnu obavijest putem svoje primarne adrese e-pošte i adrese e-pošte za oporavak.

Trenutačni je trend brisanja računa, ali razlog za taj trend ostaje nejasan.

Google je objavio da je uklanjanje neaktivnih računa sigurnosna mjera. Tipično, stari računi ne koriste dvostruku autentifikaciju i zaštićeni su slabim, moguće kompromitiranim lozinkama, što ih čini potencijalnom ranjivošću. Rizik od krađe identiteta s takvih računa je visok, a oni također mogu poslužiti kao prolaz za daljnje cyber napade ili distribuciju neželjene pošte.

Kako navodi Bug.hr, postoje određene iznimke kod brisanja velikih računa na YouTubeu. Računi koji još uvijek posjeduju aktivan video sadržaj, komentare ili kanale bit će pošteđeni. Osim toga, sve narudžbe koje imaju preostali iznos novca, kao što su neiskorišteni poklon bonovi, također će biti izuzete od uklanjanja. Računi povezani s tekućim pretplatama, proizvodima, uslugama ili aplikacijama od Googlea, kao što su kupnje knjiga ili filmova, također će se zadržati i neće se izbrisati.

Oglasi - Advertisement